Анонс Dimensity 9000: нарешті-то чіп флагманського рівня

19.11.2021 4982 1

Він перший у світі з 4нм техпроцесом та низкою новацій

MediaTek зробила це першою. Вона першою у світі представила мобільний чіп, створений за нормами 4-нанометрової технології. Dimensity 9000 – це заявка на визнання та лідерство у флагманському сегменті. Цей процесор повинен скласти конкуренцію топовим платформ Qualcomm і Samsung, а також він повинен стати «серцем» флагманів 2022 року. Список функцій і можливостей великий, і нова SoC безперечно є серйозною спробою увійти в преміальний сегмент.

Новий Dimensity 9000 – перший мобільний чіп, побудований за 4-нм техпроцесом TSMC на додаток до нової архітектури Arm v9. Це також перший анонсований процесор, який використовує нові ядра Arm за схемою «1+3+4»: одне продуктивне ядро ​​Cortex-X2 з тактовою частотою 3,05 ГГц, три ядра Cortex-A710 з тактовою частотою 2,85 ГГц і чотири енергоефективні ядра Cortex-A510 з тактовою частотою 1,8 ГГц. Графічний процесор представлений 10-ядерним Arm Mali-G710 разом з APU п'ятого покоління від MediaTek із шістьма загальними ядрами для обробки AI (який, за словами компанії, забезпечує вчетверо більшу продуктивність та енергоефективність у порівнянні з попереднім поколінням).

MediaTek декларує приріст продуктивності на 35% порівняно з флагманськими чіпами Android поточного покоління, а також перевагу енергоефективності — 37%. Безпосередньо MediaTek не вказує, але можна припустити, що порівняння зроблено з актуальною платформою Snapdragon 888. Хороший Dimensity 9000 і щодо продуктивності штучного інтелекту, обходячи на 16% Google Tensor.

Dimensity 9000 – це перша SoC MediaTek, в якій також використовується системна кеш-пам'ять об'ємом 6 МБ. Для порівняння, Snapdragon 888 пропонує 4 МБ кеш-пам'яті L3 та 3 МБ SLC. Кеші системного рівня, або, як їх ще називають SLC, можуть підвищити продуктивність блоків SoC, а також зменшити трафік пам'яті DRAM, що позитивно позначається на енергоефективності. Заявлена ​​підтримка рейтрейсингу для мобільних ігор та інших утиліт на API Vulcan.

До складу чіпа входить новий 18-бітний процесор обробки зображень Imagiq Gen 7, що є першим у світі чіпом з підтримкою зображень на 320 Мп (за умови встановлення датчика з таким дозволом у смартфоні) і здатний передавати дані зі швидкістю 9 гігапікселів на секунду.

Як і слід очікувати від сучасного чіпа для смартфонів, Dimensity 9000 пропонує вбудований модем 5G з сертифікацією 3GPP Release 16. Примітно, що новий чіп, як і раніше, відстає від конкурентів, пропонуючи тільки вбудовану підтримку 5G з частотою менше 6 ГГц, стандарту mmWave. Dimensity 9000 є першим чіпсетом, що підтримує Bluetooth 5.3, а також працюватиме з Wi-Fi 6E.

Є підтримка Bluetooth Audio LE з функцією Dual-Link True Wireless Stereo Audio та нового стандарту Beidou III-B1C GNSS, а також оперативної пам'яті LPDDR5х та у смартфонах з Dimensity 9000 можна буде встановлювати потрійні камери роздільною здатністю 32 Мп кожна.

На даний момент чіпсет ще тестується і MediaTek явно поспішив з його анонсом, щоб обійти Qualcomm. Щодо реальних смартфонів з Dimansity 9000 на борту, то, швидше за все, вони з'являться лише у другому кварталі наступного року. До компаній, які зацікавлені у випуску пристроїв з новою SoC входять Vivo, Xiaomi, Oppo, OnePlus, Realme, Motorola і Samsung.

Підписуйтесь на Andro News в Telegram , « ВКонтакті » та YouTube -канал.

Джерела: anandtech , mydrivers

Автор: Ирина Кошелева Дата публікації: 19.11.2021
Коментарі
Всього коментарів: 1
 
Захарченко Андрей
2
"Хорош Dimensity 9000 и по части производительности искусственного интеллекта, обходя на 16% Google Tensor." Интересно
19.11.2021 09:50
Відповісти

Останні ролики на YouTube