Чим відрізняються Wi-Fi 4-5-6 і найновіший 7 та який треба вибрати для ваших потреб

06.02.2024 7157 1

Роутери Wi-Fi давно стали незамінним девайсом практично в будь-якому приміщенні. Вони забезпечують швидкий та стабільний вихід в інтернет та мають багато переваг у порівнянні з мобільними мережами.

 

Але технології постійно розвиваються, і це також зачіпає Wi-Fi. Виходять нові стандарти бездротового підключення, завдяки яким підвищується швидкість виходу в мережу.

 

У сьогоднішній статті ми обговоримо, чим відрізняються один від одного актуальні на даний момент стандарти Wi-Fi – 4, 5, 6 та 7. Також відповімо на питання, який Wi-Fi роутер вибрати, виходячи з типу приміщення та власних потреб.

 

На які параметри звернути увагу при виборі Wi -Fi роутера

Wi-Fi роутери (або маршрутизатори) є найпопулярнішим типом пристроїв, оскільки забезпечують бездротову передачу даних за допомогою радіохвиль.

 

 

Бездротові маршрутизатори - це ідеальний варіант для смартфонів, ноутбуків, планшетів, смарт-телевізорів та іншої техніки.

 

Отже, які характеристики потрібно враховувати, якщо зібралися купувати Wi-Fi маршрутизатор:

 

  • Діапазони . Вони можуть бути на частоті 2,4 ГГц або 5 ГГц. Перший варіант найпоширеніший. Але стабільність підключення може бути не дуже високою через часті перезавантаження мережі.

 

Діапазон 5 ГГц стабільніший, хоч і працює на менших відстанях. Роутери з підтримкою 2.4 ГГц та 5 ГГц називаються дводіапазонним, і це універсальний варіант.

 

Тільки потрібно враховувати, що не всі пристрої підключаються до 5 ГГц. Наприклад, недорогий ноутбук, який вийшов років п’ять назад, може працювати тільки на діапазоні 2.4 ГГц.

 

  • Кількість антен. Тут все дуже логічно і просто: чим більше антен, тим більше зона покриття.

Зазвичай роутери мають від двох до чотирьох антен. Але важливу роль грає не тільки кількість антен, а й коефіцієнт посилення, який позначається як dBi.

 

Простий приклад: якщо в антен коефіцієнт посилення вказується як 5 dBi, то зона покриття буде більшою, ніж при коефіцієнті 2,5 dBi.

 

 

  • Стандарт зв'язку . Ключовий параметр, про який ми сьогодні докладно поговоримо. Wi-Fi 1, Wi-Fi 2 і Wi-Fi 3 вже безнадійно застаріли, а ось Wi-Fi 4, 5 і 6 все ще залишаються актуальними. Найновіший стандарт на даний момент – це Wi-Fi 7.

 

  • Порти підключення . Ще одна найважливіша деталь – це стандарт порту WAN. Зазвичай це порт Ethernet чи DSL. Деякі роутери підтримують два види порту, але таких моделей небагато.

 

Цей момент обов'язково уточніть у провайдера: одні оператори використовують Ethernet, інші – DSL (ADSL, VDSL). Якщо обрати роутер з невідповідним портом, то ви просто не зможете підключити собі інтернет.

 

Враховуйте і кількість портів LAN. Вони потрібні для підключення стаціонарних комп'ютерів, телевізорів та іншої техніки, яка не підтримує бездротовий інтернет.

 

 

З основними моментами розібралися, а тепер детальніше обговоримо саме стандарти Wi-Fi.

 

Читайте також: ТОП-5 камерофонів до 20 000 грн на початок 2024 року – Samsung, Xiaomi, Google, Motorola

 

Що вибрати: Wi-Fi 4, Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 або W-Fi 7

Незважаючи на те, що Wi-Fi 6 і 7 найновіші та швидкісні, їх використання не завжди доцільне. Для багатьох користувачів підійде Wi-Fi 5, а деяким взагалі буде достатньо Вай-фая 4.

 

Wi-Fi 4 – економний варіант не для всіх



 

Wi-Fi 4, який також позначається як 802.11n, був значним проривом порівняно з попередніми поколіннями. Він працює на частотних діапазонах 2.4 ГГц та 5 ГГц, підтримує швидкість до 300 Мбіт/с, і досі є дуже популярним.

 

Але для активних користувачів, які проживають у квартирах і мають кілька пристроїв, Wi-Fi 4 навряд чи підійде.

 

 

Це швидше доступний варіант для людей похилого віку, які живуть десь у сільській місцевості в приватному будинку. Наприклад, для бабусі, яка має один телефон і вона не часто користується інтернетом.

 

З роутерів з підтримкою Wi-Fi 4 ми можемо порадити модель Mercusys MW301R. Це базовий маршрутизатор з доступною ціною та лише необхідними параметрами.

 

Mercusys MW301R використовує дві антени 20 dBm, частотний діапазон тут 2.4 ГГц зі швидкістю до 300 Мбіт/с, а WAN-порт зі стандартом Ethernet.

 

Wi -Fi 5  – оптимально для невеликої квартири



 

Wi-Fi 5 (802.11 ac) вже більш просунутий і стане підходящим варіантом для однокімнатної або двокімнатної квартири. Але Wi-Fi 5 працює лише в діапазоні 5 ГГц, тому такі роутери також підтримують Wi-Fi 4, який має частоту 2.4 ГГц.

 

Це збалансований варіант, оскільки діапазон 2.4 ГГц зазвичай забитий і йому на допомогу приходить 5 ГГц. Маршрутизатори з Wi-Fi 5 коштують вже дорожче, але все одно вміщуються в бюджетний сегмент.

 

Якщо у вас не дуже багато гаджетів і ви не живете у величезній квартирі або двоповерховому приватному будинку, можете розглянути до покупки роутер зі стандартом 802.11 ac.

 

 

Зверніть увагу на Xiaomi Mi WiFi Router 4A Basic Edition. Коштує він недорого і повністю покриє базові потреби. Роутер дводіапазонний, максимальна частота на діапазоні 2.4 ГГц сягає 300 Мбіт/с, але в 5 ГГц – 867 Мбіт/с.

 

Є надійний стандарт безпеки WPA2. У роутера чотири антени з посиленням 5 dBi. Mi WiFi Router 4 A Basic Edition оснащений одним портом WAN та двома LAN-портами зі швидкістю 100 Мбіт/с.

 

Wi-Fi 6  – ідеально для любителів техніки



 

Далі йде Wi-Fi 6 (802.11 ax), і ось роутери з цим стандартом можемо радити практично всім. Особливо сім'ям, у яких велика кількість девайсів: кілька смартфонів, ноутбук, планшет, телевізор, а ще техніка з «розумного дому».

 

Якщо дивитися за технічними характеристиками, то швидкість Вай-фаю 6 не сильно збільшилася в порівнянні з попереднім поколінням.

 

Але все одно максимальна швидкість досягає 9.6 Гбіт/с, хоч і при реальному використанні досягти її практично неможливо. З частотними діапазонами теж все добре – є 2.4 ГГц і 5 ГГц.

 

 

Іноді можна зустріти такий стандарт як Wi-Fi 6e. Його не можна назвати окремим поколінням, це просто покращена версія Вай-фаю 6, але з частотою 6 ГГц.

 

Майте на увазі, що на такому діапазоні працюють далеко не всі пристрої, а маршрутизатори з підтримкою Wi-Fi 6e коштують досить дорого.

 

Повернімося до Wi-Fi 6. Якщо шукаєте роутер із таким стандартом, відмінним варіантом стане TP-LINK Archer AX1800. Цей бренд не потребує представлення, а сама модель може похвалитися крутими параметрами.

 

 

Роутер працює у двох діапазонах, максимальна швидкість на 2.4 ГГц – до 574 Мбіт/с, а на 5 ГГц – 1201 Мбіт/с. Є чотири зовнішні антени з коефіцієнтом посилення 23 dBm.

 

Підтримується технологія MU-MIMO. Якщо пояснювати простими словами, це забезпечує збільшену пропускну здатність каналу і більш якісну і стабільну мережу.

 

Wi-Fi 7 – «важкий люкс» для нестандартних завдань



 

І, нарешті, найшвидкісніший і найпотужніший стандарт на сьогодні – це Wi-Fi 7 (802.11be). Це покоління було розроблено зовсім недавно, і пік його популярності припаде на 2024 рік.

 

Поки що розглядати роутери з Вай-фай 7 для звичайного повсякденного використання не варто. Такий стандарт підійде тільки для великого офісу, де підключено безліч пристроїв і потрібна максимальна швидкість інтернету. А ще це чудовий варіант для геймінгу.

 

Пропускна здатність Wi-Fi 7 збільшена до 46 Гбіт/с. Погодьтеся, що поки що це якісь нереальні цифри. Частотні діапазони, які підтримуються, – від 2.4 ГГц до 6 ГГц.

 

 

Навіть серед смартфонів моделей з Wi-Fi поки що дуже мало. Перший телефон, який спадає на думку – це Samsung Galaxy S24 Ultra. Але протягом 2024 року має вийти багато телефонів, ноутбуків, планшетів та іншої техніки зі стандартним 802.11be.

 

Вибір роутерів також дуже обмежений. І коштують усі пристрої неймовірно дорого. Із суперкрутих моделей рекомендуємо TP-LINK Archer BE800. У нього 3 діапазони, 8 внутрішніх антен і 6 LAN-портів.

 

Для входу TP-LINK Archer BE800 використовує Ethernet або SFP (оптику). Максимальна швидкість у діапазоні 6 ГГц досягає 11520 Мбіт/с, а смуга пропускання – 320 МГц. Є один порт USB 3.2 gen1.

 

Вас може зацікавити: Огляд Choetech BS009 3600W - гігант у світі аварійного живлення!

 

Висновки

Ми розповіли вам про всі стандарти Wi-Fi , які актуальні у 2024 році. Якщо підбити підсумки всього вищесказаного, то виходить, що найоптимальніші та найпоширеніші покоління – це Вай-фай 5 і 6. Для повсякденного використання рекомендуємо вибирати між ними.

 

Wi-Fi 4 все-таки вже не може забезпечити гарне покриття та стабільний інтернет, особливо при підключенні кількох пристроїв. Тому такі роутери не підійдуть активним користувачам.

 

 

А сьоме покоління Вай-фаю поки що не досягло піку своєї популярності і лише набирає обертів. Але коли вийде більше пристроїв із таким стандартом, це стане справжнім проривом у світі технологій.

 

А якими Wi-Fi роутером користуєтеся ви і чи задоволені якістю інтернету? Напишіть у коментарях.

Автор: Аліна Нікітіна Дата публікації: 06.02.2024
Коментарі
Всього коментарів: 1
 
Георгій
1
Шановна Аліна! Раджу звернути увагу на роутери Tenda, які можна купити на розпродажах на Алі за смішні гроші. Так, я купив 11.11 того року новенький Wi-Fi 6 (802.11 ax) роутер за ціну близько 25 долл. Це топ.
14.02.2024 12:49
Відповісти

Останні ролики на YouTube