Феномен Apple: майстер-клас з впровадження рішень, які потім копіюють багато Apple

31.01.2021 3464 3

Як інші повторюють за Apple

Apple давно не є прикладом ідеального дизайну смартфонів та тим, хто несе новації. Останні iPhone виглядають безглуздо та архаїчно, позбавлені чогось принципово нового та свіжого, але при цьому коштують невиправдано дорого. Але проблема не в тому, що купертинівці не можуть запропонувати чогось нового та кращого, а в тому, що інші виробники просто копіюють спірні та не найкращі рішення Apple.

Ось і зараз історія повторилася, і це дуже дратує. Компанія Apple восени минулого року представила серію iPhone 12 і практично відразу настала реакція у відповідь — Xiaomi і Samsung прибрали з комплекту поставки своїх флагманів зарядні пристрої. Чому? Тому що вони дуже захотіли «надути щоки» що мовляв, і ми в авангарді тих, хто бореться за збереження природи, а ще вони солідарні зі свідомою аудиторією користувачів, які стурбовані тим, що екологія невинно страждає.

Звичайно, Xiaomi все ще намагається підтримувати імідж «народної компанії», тому і був придуманий трюк, коли рішення про наявність зарядки в комплекті постачання вона переклала на плечі користувачів. Як виявилося, бажаючих «насолоджуватися» китайськими «інноваціями» виявилося небагато, і лише близько 6% покупців Xiaomi Mi 11 добровільно відмовилися від зарядного адаптера в комплекті.

Ось так зусиллями пропаганди Apple, яка розповіла про те, наскільки це круто, вже дві компанії «прогнулися» під моду з економією на заряднику. І таких послідовників ставатиме дедалі більше. Для любителів ганити нестандартні рішення Apple, вирішили нагадати ті неоднозначні тренди, які були підхоплені іншими виробниками за концерном з Купертіно.

Беззарядне сьогодення

Про найостаннішу і набираючу популярність ініціативу Apple з урізаним комплектом поставки вже загалом розповіли, лише нагадаємо, що після презентації iPhone12 компанії Samsung і Xiaomi не забули пройтися по конкуренту і потролити рішення з вилученням зарядного блоку, акцентуючи увагу, що коробці з їх пристроями користувачі знайдуть заповітний блок. Щоправда, південнокорейський гігант першим зрозумів, що дав маху і взявся зачищати соціальні мережі від підколок у бік Apple.

Можливо, і Xiaomi, і Samsung справді перейнялися турботою про природу і усвідомлюють, що її потрібно рятувати, але не факт. Дуже схоже, що обидві компанії вирішили перейняти стратегію Apple щодо більшої монетизації статті доходів з продажу аксесуарів. Тим більше, що прийом виявився робітником.

Ось, у четвертому кварталі минулого року Apple активно «молотила» доходи на ринку і стала навіть компанією номер один із продажу смартфонів, продавши рекордні для себе 90 млн. І виходить, що мільйони користувачів не збентежило те, що на них захотіли заробити більше. Адже Apple грошей непогано так нагрібла наприкінці минулого року на продажі аксесуарів — $12,971 млрд (+29% порівняно з аналогічним періодом 2019 року). Безперечно, компанії вдалося більше заробити на продажі нікому не потрібних зарядних адаптерів.

Тепер і інші не проти покращити власні фінансові показники, тому варто бути готовими до того, що у 2021 році ми побачимо смартфони, де відсутність зарядки в комплекті виправдовуватимуть турботою про навколишнє середовище. А споживачам доведеться розщедритися на покупку зарядки, якщо, звичайно, вони не входять до групи тих, у кого скупчилась гора адаптерів будинку.

3,5 мм роз'єм для навушників

Ще одним об'єктом для насмішок з боку конкурентів довгий час був аудіоджек, який Apple благополучно «ампутувала» в iPhone 7. Щоправда, заради об'єктивності варто сказати, що не вона першою тут була, а амбітна китайська компанія LeTV (LeEco), зробивши щось на кілька. місяців раніше. Щоправда, швидше за все, вульгарні китайці заздалегідь дізналися про «підступи» купертиновців з 3,5 мм роз'ємом для навушників і вирішили випендритися, видаливши його раніше «най» Apple. Але і LeEco не була першопрохідником. У 2012 році вийшов Oppo Finder, але не всі звернули увагу, що 3,5 мм роз'єм для навушників він не мав.

У лінійці флагманів 2020 мініджека у багатьох немає. Відмазки ніхто особливо і не «клеїв», хтось прибрав його по-тихому, а хтось сховався за необхідність звільнити більше внутрішнього простору. Та ж Xiaomi це зробила ще в Mi 8 у 2018 році, який до того ж запозичив ще одне рішення від «яблучників» – монобров.

Виймання на дисплеї

Ось так ми підібралися і до ще одного спірного рішення від Apple - чубчика. Безумовно, її наявність справа смаку, але не складно помітити тенденцію, що законодавцем моди на монобров став концерн з Купертіно. Звичайно, багато хто швидко награвся з цим елементом дизайну, схаменулися і прагнули пропонувати інші рішення, а у Samsung взагалі виявився серйозний «імунітет» — «чубчик» її смартфони не «інфікувала».

Але в будь-якому разі Apple потрібно віддати належне. «Козирок» став впізнаваним елементом та відмінністю iPhone. Компанія стоїчно тримається на нього і робить це свідомо - це її рекламна фішка, показник того, що "ми не такі як всі".

Відсутність підтримки карт microSD

Перші телефони не могли похвалитися великим обсягом вбудованої пам'яті, і щоб компенсувати її нестачу пропонували слот для карток пам'яті. І ось виходить iPhone, який запропонував на вибір 4 Гб, 8 Гб та 16 Гб пам'яті, але при цьому у нього не було лотка для карток пам'яті. Тоді скептики розкритикували це рішення і вважали, що незабаром Apple схаменеться і запропонує в майбутніх моделях підтримку карт microSD. Але як показав час, концерн із Купертіно не тільки не зробив це, а й став прикладом для інших виробників і сьогодні чимало Android-флагманів, які не пропонують можливості розширити внутрішню пам'ять за рахунок окремої картки.

Вміння створювати шоу та «дути у вуха»

І ось ще в чому не відмовиш Apple, то це в умінні проводити шоу-презентації. Звичайно, інформаційна складова івентів мінімальна і левова частина часу присвячена пафосним промовам, що «ми це зробили краще за інших» і ми несемо «новації». Але промови зі сцени діють магічно на адептів Apple, які після завершення презентації свято вірять, що концерн із Купертіно знову зміг і створив щось фантастичне, небачене до цього часу.

Звичайно, інші компанії, бачачи те, як вміє Apple влаштовувати гіпнотичні презентації, прагнуть повторити їх. Але на жаль, нерідко виходить жалюгідна подоба, концентрація нескінченного пафосу та безглуздих гасел. А ще багато хто любить порівнювати свої новинки з продуктами конкурентів і найчастіше як «хлопчиків для биття» вибирають iPhone. І привід для порівняння вибирають дивний, спірний і малозначний: то чубчики були менші, то рамки по периметру дисплея тонші на соту міліметра, то камер у нас більше і знімки вони роблять краще.

Ми розповіли тільки про частину тих рішень, які копіюють за Apple. Мораль цієї "байки" така, що ми можемо нерідко спостерігати, як працює принцип - бути першим не важливо, важливо бути Apple. Ціла низка рішень не стають по-справжньому популярними, поки подібне рішення не пропонував концерн із Купертіно. Не рідко вона стає законодавцем моди, з подачі Apple впроваджується черговий стандарт у промисловості. Жодна компанія до сьогодні не спромоглася звести мистецтво копіювання своїх ідей іншими до абсолюту, коли повторюють навіть не найвдаліші ідеї.

Підписуйтесь на Andro News у Telegram , « ВКонтакті » та YouTube -канал.

Автор: Ирина Кошелева Дата публікації: 31.01.2021
Коментарі
Всього коментарів: 3
 
Cyle Rayner
0
Лучше сделайте список тех вещей, которые эппл слизала у других
01.02.2021 05:25
Відповісти
Игорь Сухов
0
xiaomi ещё в mi6 убрали 3,5 Джек
31.01.2021 19:31
Відповісти
Никола
0
А двухсимочный смартфон кто первым предложил? А одновременную работу двух симок при наличие двух радиомодулей? А раскладушку, а слайдер? Так что огрызочники отдыхают, фантазии у них хватает на монобровь, лишить людей возможности пользоваться проводными наушниками, да на то, чтобы зарядное из комплекта убрать.
31.01.2021 16:21
Відповісти

Останні ролики на YouTube