Google Pixel 8a: Чесний огляд. Чи є життя на березі "А"?

21.06.2024 34022 1

Привіт, друзі! Сьогодні я хочу розказати вам про Google Pixel 8A, який не дуже давно з'явився на ринку. Якщо ви розглядали який купити смартфон в Україні, то напевно вже дивилися, скільки коштує цей пристрій на даний момент. Але чи вартий він вашої уваги? Зараз розберемося.

 

 

Останні пів року я активно використовував старшу модель (Pixel 8) і вважаю його одним з найкрутіших компактних пристроїв. Він звісно не ідеальний, але за свої гроші він пропонує топові характеристики. Проте, ключова фраза тут - "за свої гроші", бо коштує він все одно недешево. А якщо ви не готові викладати за нього 600-700 баксів? Ну, у компанії для вас є спрощені версії, котрі випускаються ще з третього покоління. В цій серії Google йде на деякі компроміси в плані окремих характеристик, залишаючи лише найкращі фішки для цього пристрою.

 

 

Головне питання - чи варті ці компроміси економії? Чи не втрачає Pixel 8A тих самих "фішок", за які люди люблять смартфони серії Pixel? І чи зможе він скласти конкуренцію іншим флагманам та суб-флагманам в своїй ціновій категорії? Відповіді на ці питання ми і спробуємо знайти в нашому огляді.

 

Google Pixel 8A: Чесний огляд. Чи є життя на березі "А"?

 

Характеристики

Матриця:

OLED

Діагональ екрана:

6.1″

Роздільна здатність:

1080x2400 пікселів

Додаткові параметри екрана:

Частота оновлення – 120 Гц, пікова яскравість – 2000 ніт, підтримка HDR

Габарити:

152.1 x 72.7 x 8.9 мм при вазі 188 г

Матеріали корпусу:

Скляний перед (Gorilla Glass 3), алюмінієва рама, пластикова задня частина

Кольори:

Obsidian, Porcelain, Bay, Aloe

Захист:

IP67, скло Corning Gorilla Glass 3

Процесор:

4-нанометровий Google Tensor G3

Графічний прискорювач:

Immortalis-G715s MC10

Кількість ядер:

Одне ядро Cortex-X3 із тактовою частотою 3.0 ГГц + чотири ядра Cortex-A715 із тактовою частотою 2.45 ГГц + чотири ядра Cortex-A510 із тактовою частотою 2.15 ГГц

Операційна система:

Android 14

Основна камера:

Основний модуль: роздільна здатність 64 Мп, діафрагма f/1.9, розмір матриці 1/1.73", розмір пікселя 0.8µm, подвійний піксельний PDAF, OIS;

Надширококутний модуль: роздільна здатність 13 Мп, діафрагма f/2.2, розмір пікселя 1.12µm

Запис відео у 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps

Фронтальна камера:

Роздільна здатність 13 Мп, діафрагма f/2.2, розмір пікселя 1.12µm

Запис відео у 4K@30fps, 1080p@30fps

Комунікації:

Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.3, NFC, навігаційні служби GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS, NavIC

Звук:

Стерео

Акумулятор:

4492 мАг

Швидка зарядка:

Дротова 18 Вт, бездротова 7.5 Вт

Ціна:

Від 499 доларів

 

Комплектація

Комплектація Pixel 8A досить скромна і є типічною для смартфона "не-китайця". Смартфон поставляється в тонкій прямокутній коробці, що одразу натякає нам на те, що комплектація скудна. Всередині, крім самого пристрою, ми знаходимо:

  • Кабель USB-C для заряджання і передачі даних
  • Перехідник з USB-C на USB-A (OTG)
  • Ключ для виймання лотка SIM-карти
  • Документацію (гарантійний талон, інструкція, тощо)

 

Комплект не включає в себе блок живлення, захисний чохол чи захисну плівку, що є вже "класикою" для цього бренду.

 

 

Я замовив смартфон в кольорі "порцеляна" і був трохи здивований, коли побачив просто білий колір. На упаковці він виглядав бежевим. Не можу сказати, що мені не сподобався такий варіант, просто трохи дивно. Окрім нього, Google Pixel 8a доступний в кольорах: Obsidian, Bay та Aloe.

 

Зовнішній вигляд та матеріали корпусу

На перший погляд, Google Pixel 8a виглядає досить стильно. У нього є відчуття сімейства Pixel 8: та ж задня кришка з незвичним блоком камер та закруглені кути - так ще й він повністю матовий, що приємно. Але варто взяти смартфон в руки, і починаєш помічати, на чому Google зекономила.

 

 

Задня панель та рамка Google Pixel 8a виконані з пластику. Так, це якісний пластик, приємний на дотик, але він все одно не створює відчуття преміальності, як скло та метал у Pixel 8.

 

 

Але головний недолік дизайну Google Pixel 8a - це величезні рамки навколо екрану. У 2024 році, коли навіть бюджетники за 200 баксів мають тонкі рамки, Google Pixel 8a з його "підборіддям" та широкими рамками виглядає як привіт з минулого.

 

 

Особливо сильним плювком це виглядає на тлі того, що Pixel 6A та Pixel 5A мали набагто тонші рамки аніж у цього пристрою. Складається враження, що Google вирішила повністю ігнорувати сучасні тенденції в дизайні смартфонів. Ці рамки настільки великі, що нагадують iPhone XR, який вийшов шість років тому! І це, на жаль, не комплімент.

 

 

З плюсів можна відзначити металеву рамку, яка додає Google Pixel 8a хоч якоїсь солідності. Також смартфон отримав захист від пилу та вологи за стандартом IP67, що є приємним бонусом.

 

Дисплей

Припустимо, що ви змирилися з товстезними рамками навколо дисплея і готові розглянути сам екран. Розмір дисплею 6.1 дюйм, роздільна здатність FullHD+. Діагональ у Pixel 8a на 0.1 дюйм менше аніж у Pixel 8, але через наші "улюблені" рамки розмір пристрою навіть більше, аніж у старшої моделі, що вперше за три роки. Співвідношення екрану до передньої панелі усього 81.6%, що також є результатом не дуже, в той час коли у конкурентів це значення під 90 відсотків.

 

 

Втім, сама по собі матриця в Pixel 8A досить якісна. Вона має частоту оновлення 120 Гц, Тому, плавність анімації є. Правда, на відміну від Pixel 8, тут немає технології LTPO, яка дозволяє динамічно змінювати частоту оновлення в залежності від контенту. Тобто тут завжди або 60, або 120 Гц, що трохи негативно для відображення статичного контенту.

 

 

Зате яскравість не підвела, 1400 ніт. Це непоганий результат, який дозволяє комфортно користуватися смартфоном навіть під прямими сонячними променями. При адаптивному регулюванні яскравості Pixel 8A автоматично виставляє комфортні значення, і на вулиці все відмінно видно. Що дивно, відчувається дисплей у Google Pixel 8a навіть трохи яскравішим аніж у старшого брата, хоча за характеристиками в цьому пункті відмінностей не мало би бути, але який-ніякий плюс.

 

Але ви ж не думали що все так ідеально? Тут і на захисті скла зекономили. Привіт Gorilla Glass 3, якому вже 10 років. ДЕСЯТЬ.

 

Продуктивність

Pixel 8A оснащений 8-ядерним процесором Google Tensor G3, як і старша модель Pixel 8. Він побудований за 4-нм техпроцесом і має в своєму складі 1 ядрj Cortex-X3 з тактовою частотою до 2.91 ГГц, 3 ядра Cortex-A715 з частотою до 2.37 ГГц і 4 ядра Cortex-A510 з частотою до 1.45 ГГц. За графіку відповідає 10-ядерний GPU Mali-G715.

 

 

В синтетичних тестах по типу Geekbench 6, Pixel 8A набирає близько 4400 балів. Це не дуже і погано, але це значно нижче за показники флагманів на останніх Snapdragon чи MediaTek, які видають 5500-6000 балів. А ось якщо вмикаєш тести, котрі показують тротлінг, ось тут починаєш жахатися... 50% втрати продуктивності, при тому що початкові значення і так вже не дуже!

 

 

Ще більш помітною різниця стає при тривалих навантаженнях. Через компактні розміри і не найефективнішу систему охолодження, Tensor G3 в Pixel 8A досить швидко нагрівається і починає знижувати частоти. Вже через 15-20 хвилин ігрової сесії в Genshin Impact на високих налаштуваннях графіки продуктивність падає до 50-60% від початкової. Фреймрейт знижується з 50-60 FPS до 25-30 FPS.

 

 

Тобто, для коротких сесій в іграх і для більшості повсякденних задач потужності Pixel 8A цілком достатньо. Але в довготривалих ігрових сесіях він відчутно просідає. І це при тому, що Tensor G3 і так не є найпродуктивнішим рішенням.

 

Програмне забезпечення

Google Pixel 8a працює на тій самій версії Android 14 з Pixel Experience, що і Pixel 8 та Pixel 8 Pro. Google обіцяє оновлювати його протягом 7 років. Тобто, ви можете купити його зараз і спокійно користуватися аж до 2031 року!

 

 

Інтерфейс Pixel Experience – це мінімалізм та простота. Тут немає таких просунутих можливостей кастомізації, як, наприклад, в ColorOS, OxygenOS, HyperOS або One UI.

 

Камери: Майже флагманські

Google Pixel 8a, як і усі смартфони Google Pixel роблять в першу чергу фокус на програмному забезпеченні, а не на фізичні характеристики., але трохи про них.

 

 

Основна камера Google Pixel 8a на 64 Мп, оптична стабілізація на місці. Сенсор - Sony IMX 787, котрий був також і в Pixel 7a. Надширококутник - 13 мп, телевіка - нема. Відео записує в роздільній здатності 4к при 60 кадрах на секунду. Фронталка - 13 мп.

 

Приклади фото:

 

 

В цьому плані смартфон не поступається своєму старшому брату і має ті самі алгоритми обробки, що й у старшого брата - тому, не дивлячись на трохи менший розмір камери вона все одно дає гідні результати. Проте, у нас нещодавно був огляд на справжні флагмани, серед яких Honor Magic 6 Pro, і то рівень набагато краще, то ж завищених очікувань, що це прям флагман, не майте.

 

Автономність: ЕПОХА ДИНОЗАВРІВ

 

Google Pixel 8a оснащений акумулятором ємністю 4492 мАг, що непогано для такого компактного смартфона. В режимі помірного використання його вистачає на день роботи.

 

 

 

Однак, коли справа приходить зарядити пристрій, Google Pixel 8a переносить нас в епоху кнопкових телефонів. 18 Вт в 2024 році - це просто смішно. Щоб зарядити Google Pixel 8a з нуля до сотні, знадобиться більше двох годин. Я думаю, не варто розповідати, що усі китайці пропонують як мінімум 65 Вт, та навіть Apple пропонує 25.

 

Хтось може сказати, що вона менше зношує акумулятор, і Google Pixel 8a збереже свою ємність довше, ніж смартфони з швидкою зарядкою. Але в сучасному світі, де ми споживаємо просто тону контенту - таке рішення точно толерувати не можна.

 

 

Але плюсик в цьому раунді є, присутня бездротова зарядка, але усього на 7.5 Вт. Краще б не додавали бездротову зарядку, при цьому б збільшили швидкість звичайної, бо 7.5 Вт виглядає як ще більший плювок в обличчя.

 

Складається враження, що Google вирішила зекономити на блоці живлення, аби знизити вартість Pixel 8a. Але в результаті, користувачі отримали смартфон з характеристиками в цьому блоці, яка була актуальною років п'ять тому.

 

 

Висновки

 

Плюси:

  • Чистий Android з гарантією оновлень на 7 років.
  • Хороші камери.
  • Приємний дизайн (якщо не звертати увагу на рамки).

Мінуси:

  • Товсті рамки навколо екрану.
  • Повільна зарядка.
  • Завищена ціна на старті продажів.

Google Pixel 8a - непоганий смартфон, але не за ті гроші, які за нього просять зараз. Якщо вам подобаються смартфони Google, і ви шукаєте компактну модель, краще почекайте, поки ціна на Google Pixel 8a знизиться. Або прямо зараз можна придбати Google Pixel 7, і він буде точно не гірше.

 

Відеоогляд:

Автор: Дмитро Голуб Дата публікації: 21.06.2024
Коментарі
Всього коментарів: 1
 
Владислав
0
«оснащений 8-ядерним процесором... і має в своєму складі 2 ядра Cortex-X3... 4 ядра Cortex-A710...4 ядра Cortex-A510»
Дякую Дмитро! У мене з'явився на 1 привід більше не читати новини від Andro-News.
23.06.2024 11:28
Відповісти

Останні ролики на YouTube