Китай виділяє $40 млрд для виробництва напівпровідників - скоро всі перейдуть на Kirin?

06.09.2023 732 0

китайці скоро будуть мати повністю власні чіпсети

 

Уряд Китаю оголосив про створення нового державного інвестиційного фонду обсягом 300 млрд юанів (близько $40 млрд) для розвитку вітчизняної напівпровідникової промисловості. 

 

Мета фонду - скоротити технологічний розрив зі США та досягти самодостатності у виробництві напівпровідників. Це стало особливо актуальним після запровадження експортних обмежень з боку США та союзників.

 

 

Трохи нагадаємо. Раніше метою США було не пустити Китай в виробництві далі, аніж 14 нм, однак SMIC вже освоїв техпроцес 7 нм, про що всі мовчали аж до виходу Huawei Mate 60 Pro з Kirin 9000s. Тепер, очевидно, задача США не пустити Китай далі, оскільки наразі відрив американців усього в два кроки, але ці технології китайці можуть в майбутньому скопіювати, хоч і робити це з кожним «кроком» все важче і важче.

 

За даними джерел, Міністерство фінансів Китаю виділить 60 млрд юанів на фонд. Решта коштів надійде від інших державних компаній та фондів.

 

 

Кошти спрямують на розвиток виробництва устаткування для чіпмейкінгу та підтримку стартапів у цій галузі. Керувати фондом доручено держкомпаніям SINO-IC Capital та China Aerospace Investment.

 

 

Попередні аналогічні фонди в Китаї з 2014 та 2019 років мали значно менший обсяг фінансування. Новий $40 млрд фонд стане найбільшою інвестицією Китаю у розвиток власної напівпровідникової галузі.

 

Джерело: reuters

Автор: Андрій Ш. Дата публікації: 06.09.2023
Коментарі
Всього коментарів: 0
Тут може бути написаний ваш коментар
 

Останні ролики на YouTube