Огляд Xiaomi Pad 5 - найкращий планшет на Android за свої гроші!

29.09.2021 31654 9
Адаптація додатків

Ну що, друзі, ми вриваємося до вас із дуже нестандартним оглядом. У тому плані, що сучасним гостем буде не телефон, а новий планшет, випущений компанією Xiaomi - Pad 5. Напевно, ви вже знаєте, що компанія вперше за 3 роки представила планшет. Тому інтерес до новинки просто величезний. Якщо замислюєтеся над придбанням такого пристрою – ласкаво просимо до статті.



Основні характеристики Xiaomi Pad 5

Діагональ дисплея 11″, співвідношення сторін 16:10
Матриця IPS
Роздільна здатність екрана 1600x2560 пікселів
Додаткові параметри екрана Частота оновлення 120 Гц, підтримка режимів Dolby Vision, HDR10 та True Tone, розпізнавання 1 млрд кольорів, максимальна яскравість 500 ніт
Габарити 254,7x166,3x6,9 мм, вага 511
Матеріал Пластиковий корпус та алюмінієві рамки
Кольори Cosmic Gray (Сірий), Pearl White (Білий), Green (Зелений)
7-нанометровий процесор Qualcomm Snapdragon 860, графічний прискорювач Adreno 640; 1 ядро Kryo 485 Gold з частотою 2,96 ГГц, 3 ядра Kryo 485 Gold з частотою 3,42 ГГц та 4 ядра Kryo 485 Silver з частотою 1,78 ГГц
Операційна система MIUI 12.5 на базі Android 11
Варіанти пам'яті 6/128 ГБ та 6/256 ГБ
Основна камера 13 Мп із діафрагмою f/2.0
Фронтальна камера 8 Мп із діафрагмою f/2.0
Технології Wi-Fi, Bluetooth 5.2
Акумулятор 8720 мАг, швидка 33-ватна зарядка
Додаткові аксесуари Стілус та чохол-клавіатура
Ціна €349 (6/128 ГБ), €399 (6/256 ГБ)

Заявлені технічні характеристики Xiaomi Pad 5 виглядають по-царськи. Особливо увагу привертає оновлення дисплея з частотою 120 Гц, роздільна здатність 2.5K і крутий процесор Snapdragon 860. Ємність акумулятора теж заслуговує на повагу, а за швидку 33-ватну зарядку ми ставимо жирний плюс. Погнали розбиратися, як поводиться планшет у житті.

Комплектація


Базова комплектація Xiaomi Pad 5 дуже мізерна. Ви отримуєте тільки сам планшет та блок живлення на 22,5 Вт. Більш потужну зарядку доведеться купувати окремо, як і додаткові аксесуари. Компанія випустила фірмовий стілус з офіційною вартістю 99 євро та чохол-клавіатуру, за який потрібно віддати 55 євро. Тішить, що дані гаджети взагалі передбачені, і не доведеться купувати сторонні аксесуари низької якості від лівих виробників.



Якоюсь мірою навіть добре, що стилус та клавіатура не йдуть у комплекті, оскільки вони значно збільшили б вартість пристрою. Але не всім користувачам потрібні такі аксесуари, то навіщо вони переплачуватимуть? Оскільки комплект поставки планшета мінімальний, ви самі повинні вирішити, чи потрібен саме вам стилус і клавіатура, і чи готові ви заплатити за них чималу суму (хоча, порівняно з аксесуарами Apple, вартість гаджетів Xiaomi здасться навіть низькою).

Дивіться, стилус нагоді для малювання та рукописного введення тексту. Тобто він буде корисний школярам та студентам, які хочуть замінити звичайні зошити планшетом. Чохол-клавіатура знадобиться для зручного набору тексту, що буде актуально для копірайтерів та інших людей, робота яких пов'язана з друкуванням.

Дизайн та габарити


Виглядає Xiaomi Pad 5 преміально та стильно. Розміри планшета складають 254,7 x166, 3x6, 9 мм при масі 511 грам. Пристрій тонкий і легкий, незважаючи на значні розміри. Товщина рамок мінімальна за сучасними мірками. Загалом, дизайн новинки крутий і не гірший, ніж у планшетів з вищим цінником.

Корпус виконаний з пластику з матовим напиленням, зате бічні алюмінієві грані. На дотик задня кришка приємна, але сліди пальців збирає. Новинку можна придбати у трьох спокійних та ненав'язливих кольорах: темно-сірому, білому та зеленому.



Сканера відбитків пальців, на жаль, ні, і це велике розчарування. Адже до презентації всі інсайдери та ЗМІ наполегливо твердили про наявність дактилоскопічного датчика. Тому єдині варіанти захисту – використовувати звичайний цифровий пароль або включити Face ID.

Слота для карти пам'яті немає, як і аудіоджека. Практично у всіх нових смартфонах дані елементи теж відсутні, тому доведеться миритися з такою реальністю. Скажімо ще пару слів про додаткові гаджети: стилус кріпиться на магніті до бічної частини планшета, а клавіатура підключається за допомогою спеціального конектора на лівій грані.

Якість дисплея


Екран у Pad 5 просто чудовий. Так, деяких може бентежити матриця IPS замість АМОЛЕД, але знайдемо тут і позитивну сторону - не буде сильного навантаження на очі і, відповідно, дискомфорту. Діагональ дисплея становить 11 дюймів, що є найкращим варіантом. Роздільна здатність 2.5K, підтримується технологія True Tone, яка працює цілком нормально.

Пікова яскравість досягає 500 ниток. Цього може здатися недостатньо: хотілося б 800 нит або хоча б 600. Але насправді жодних проблем із яскравістю не виникає. Навіть під прямими сонячними променями можна легко розібрати інформацію, що відображається на дисплеї. Частота 120 Гц цілком виправдовує: все працює дуже швидко, плавно і красиво.
 

Продуктивність в іграх та швидкість роботи


На борту Xiaomi Pad 5 стоїть процесор Qualcomm Snapdragon 860. Це чіп флагманського рівня, який повинен справлятися з усіма потужними іграми і ресурсомісткими додатками. Насправді так і є: планшет був протестований в іграх Shadowgun Legends та Genshin Impact. Результат нас приємно здивував. У Shadowgun отримуємо стабільні 60 FPS, Genshin – 48 FPS. Це правда чудові показники. Тішить і відсутність божевільного нагріву, оскільки задня кришка протягом усієї гри залишається просто теплою. Згадаймо, який жах із нагріванням відбувається в Снапдрагоні 888 і 888 Плюс.


Займатися монтажем відео також можна, хоча умови далеко не такі комфортні, як на Айпадах. Pad 5 вперто відмовлявся монтувати ролик з роздільною здатністю 4K, а ось FHD тягне без проблем (спасибі процесору).

До роботи прошивки теж не причепишся. Сяомі спромоглася оптимізувати свою оболонку для планшетів, тому з великими глюками ви не зіткнетеся. Дрібні зависання іноді траплялися, але це критично. Загалом новинка працює максимально швидко.

Адаптація додатків



Поговоримо про ще один важливий момент – адаптацію додатків. Тут чудес не сталося. Так, компанія попрацювала над відображенням програм, із цим не посперечаєшся. Але багато додатків, як і раніше, розтягуються, або з боків залишається непотрібне вільне місце. Сам інтерфейс Міюай виглядає непогано, хоч деякі функції і прибрали: немає іконки налаштувань у шторці повідомлень, робочий стіл налаштувати на свій смак проблематично, персоналізована стрічка від Google відсутня.
 


На щастя, багато популярних програм відображаються правильно. До них входять YouTube, Spotify, Telegram, Instagram, TikTok, Netflix, ibisPaint X, VLC, Photoshop Express, Lightroom, Adobe Photoshop Fix, 2GIS та більшість сервісів Google. Натомість значні косяки спостерігаються у Glovo, AliExpress та Google Files. Можливо, не адаптовано й інших менш відомих програм, які ми не протестували. В принципі, ситуація з додатками є непогано. Але будьте готові до того, деякі програми можуть виглядати зовсім не комільфо.

Комунікаційні технології


У плані комунікацій все дуже базово та навіть нецікаво. Підтримку LTE не завезли, вона є лише у Xiaomi Pad 5 Pro, який не буде офіційно продаватися у Європі. Pad 5 має лише Wi-Fi. Це не критично, оскільки за умов відсутності Вай-фаю ви можете роздати на планшет мобільний інтернет з телефону. Є ще Bluetooth 5.0. GPS немає. НФС теж відсутня, що цілком логічно (просто уявіть, як ви розплачуватиметеся 11-дюймовим планшетом у магазині). Ще Pad 5 може похвалитися крутим звуком за рахунок чотирьох стереодинаміків. Грати та дивитися фільми дуже приємно.

Основна та фронтальна камера



Камери у Сяомі Пад 5 посередні, чого й слід було очікувати. Погодьтеся, що фотографувати на планшет незручно і мало хто цим займається. Тому середня якість фото можна пробачити. Основна камера фотка непогано при денному освітленні. Селфі виходять так собі. А от спілкуватися з відеозв'язку можна без проблем. Окремий жирний плюс хочеться поставити за відмінний мікрофон і динаміки: ви добре чутимете співрозмовника, як і він вас.

Акумулятор


Xiaomi Pad 5 оснащений батареєю на 8720 мАг. З огляду на діагональ екрана, це оптимальна ємність. При активному використанні заряду вистачить на день-півтора. За бажанням час автономної роботи можна розтягнути до двох повноцінних днів. Планшет заряджається приблизно за дві години, в чому послуга швидкої зарядки.

Ціна


Версія на 6/128 ГБ коштує 349 євро, а 6/256 ГБ – 399 євро. На AliExpress ціни практично не відрізняються: за базову модифікацію потрібно віддати 400 доларів, розширену - на 50 доларів більше. Ми рекомендуємо ретельно відстежувати всі розпродажі на Аліекспрес і користуватися купонами. Адже 23 вересня планшет можна було купити лише за 300 доларів.


Підсумки



Xiaomi Pad 5 – крутий планшет, який не має конкурентів у цьому ціновому сегменті. Навіть моделі, які коштують у кілька разів дорожче, мають більш менш схожі параметри. Особисто я не бачу сенсу переплачувати за дорогі моделі Samsung або купувати iPad з застарілим дизайном. Для базового використання Xiaomi Pad 5 вистачатиме з головою. Ви зможете і пограти, і фільми подивитися, і в соцмережах посидіти, і навіть зайнятися роботою в офісних програмах (Word і Excel працюють відмінно).

Плюси :
• Стильний дизайн та тонкі рамки.
• Невелика вага.
• Крута продуктивність.
• Оновлення екрана 120 Гц.
• Гарна якість дисплея.
• Потужний звук.
• Підтримка фірмового стілусу та клавіатури.
• Доступна вартість.
Мінуси :
• Немає аудіоджека та карти пам'яті.
• Немає 4G.
• Середні камери.
• Не всі програми адаптовані.
Обов'язково залишайте у коментарях свою думку про Xiaomi Pad 5!
Відеоогляд Xiaomi Pad 5

Автор: Алина Никитина Дата публікації: 29.09.2021
Коментарі
Всього коментарів: 9
 
АМОГУС
1
У меня точно такой же планшет, но у меня там MIUI 13.1 и Андроид 12
30.10.2022 19:52
Відповісти
Владислав
0
У меня так же, но с коробки был 11 летом в этом году как купил)
28.12.2022 04:44
Відповісти
Планеты Житель
-3
Нет карты памяти и, самое главное, мобильного интернета - в топку!! Даже если все остальное хорошо. Я с планшета на ноут мобильный раздаю, а тут без связки с телефоном вообще бесполезная вещь!
01.10.2021 13:55
Відповісти
пон
5
.... зачем раздавать инет планшетом?
14.10.2022 03:23
Відповісти
Bystrov Denis
0
Не увидел про стилус и уровни чувствительности - для рисования и писанины )
30.09.2021 10:21
Відповісти
Рафоныч Раф
1
Обещаний было много, а выпустили не то, о один плюс это цена
30.09.2021 10:18
Відповісти
Kraule An
9
У мипад нет ни одного конкурента в этом ценовом сегменте.
Matepad 11 : " Да-да , пошел я на**уй.
30.09.2021 09:17
Відповісти
Юрик Илья
4
Ну Matepad 11 в Allo стоит 14к, против 11к Mipad, а первые 48 часов его и вовсе за 10к отдавали 4к в этом сегменте существенная разница, при том, что характеристики у них идентичные по сути
10.10.2021 18:02
Відповісти
Владислав
0
XВы его в алло по акции успели урвать за 10 к гривен?
08.03.2023 22:59
Відповісти

Останні ролики на YouTube