Огляд Redmi 13: бюджетник зі стильним дизайном та 108 Мп камерою

25.06.2024 45257 0

Нещодавно бренд Xiaomi оновив свій бюджетник представивши новий Redmi 13, котрий, в першу чергу буде цікавий тим, хто планує купити смартфон Xiaomi ціленаправлено, обираючи саме пристрій від цієї команії.

 

 

Він привертає увагу в першу чергу основною камерою - 108 Мп с досить великим розміром матриці для бюджетного сегмента. Також він отримав новий MediaTek Helio G91 Ultra, про який трохи пізніше поговоримо та акумулятор на 5030 мАг.

 

Огляд Redmi 13 - бюджетник зі стильним дизайном

 

характеристики

 

Матриця:

IPS LCD

Діагональ екрана:

6.79″

Роздільна здатність:

1080x2460 пікселів

Додаткові параметри екрана:

Частота оновлення – 90 Гц, яскравість – 550 ніт

Габарити:

168.6 x 76.3 x 8.3 мм при вазі 205 г

Матеріали корпусу:

Скляний перед, пластикова рама, скляна задня частина

Кольори:

Midnight Black, Sandy Gold, Ocean Blue, Pink

Захист:

IP53, скло Corning Gorilla Glass

Процесор:

12-нанометровий Mediatek Helio G91 Ultra

Графічний прискорювач:

Mali-G52 MC2

Кількість ядер:

Два ядра Cortex-A75 із тактовою частотою 2.0 ГГц + шість ядер Cortex-A55 із тактовою частотою 1.8 ГГц

Операційна система:

Android 14, HyperOS

Основна камера:

Основний модуль: роздільна здатність 108 Мп, діафрагма f/1.8, розмір матриці 1/1.67", розмір пікселя 0.64µm, PDAF;

Макромодуль: роздільна здатність 2 Мп, діафрагма f/2.4

Запис відео у 1080p@30fps

Фронтальна камера:

Роздільна здатність 13 Мп, діафрагма f/2.5

Запис відео у 1080p@30fps

Комунікації:

Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.4, NFC (залежить від регіону), навігаційні служби GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, інфрачервоний порт, FM-радіо

Звук:

Стерео, 3.5 мм роз'єм

Акумулятор:

5030 мАг

Швидка зарядка:

Дротова 33 Вт

Ціна:

Від 174.24 євро

 

Дизайн і матеріали

 

Дизайн Redmi 13 практично повністю повторює минулорічну модель Redmi 12. Це простий і лаконічний дизайн без зайвих елементів. Корпус виконаний з пластику та скла. Рамка - пластикова, задня панель - скляна, а дисплей захищений склом Gorilla Glass.

 

 

Смартфон доступний в чотирьох кольорах: чорному, золотому, синьому та рожевому. Найбільш ефектно виглядає синій варіант Ocean Blue. Корпус має пиловологозахист по стандарту IP53.

 

 

Корпус досить великий - 168.6 х 76.3 х 8.3 мм при вазі 205 г. Керувати ним однією рукою не дуже зручно, але для 6.79" екрану це нормально. Сканер відбитків вбудований в кнопку блокування збоку і працює швидко та надійно.

 

 

Процесор і продуктивність

 

Серцем Redmi 13 став новий процесор MediaTek Helio G91 Ultra, виконаний по 12-нм техпроцесу. Це 8-ядерний чіп з максимальною тактовою частотою 2.0 ГГц. За графіку відповідає Mali-G52 MC2.

 

 

Але насправді, Helio G91 Ultra не такий вже й новий. Це, по суті, той самий Helio G88, представлений ще у 2021 році, але з підтримкою камер до 108 Мп. Так, це непогане покращення, але на продуктивність воно ніяк не впливає.

 

 

За архітектурою Helio G91 Ultra повністю ідентичний попереднику, котрому вже три роки. А якщо заглибитися ще сильніше, то G88 це прямий наслідник Hellio G80, котрому вже 4 з половиною роки! Задля цікавості, я знайшов скільки цей камінь набирає порівняно з легендарним Redmi Note 8 Pro - новинка програє на 30% пристрою, котрому вже 4 роки

 

 

Так, для роботи інтерфейсу цього вистачає, проте, в 90 Гц я б його не використовував - фрізи відчуваються. Для вимогливих 3D-ігор його не вистачить. В іграх на кшталт PUBG Mobile та Call of Duty Mobile відчувається дискомфорт навіть на низьких, тож Genshin Impact тестувати я не став. До того ж, памʼять тут старюча - emmc 5.1 буде завантажувати програми довго.

 

 

В синтетичних тестах Redmi 13 показує досить скромні результати. В AnTuTu він набирає близько 270 тисяч балів, що приблизно відповідає рівню бюджетних смартфонів дворічної давності. В GeekBench 5 результат ще гірший - 1346 балів в одноядерному та 5276 балів в багатоядерному тесті. Це нижче, ніж у Redmi Note 8 Pro 2019 року. Графічний бенчмарк 3DMark Wild Life видає 725 балів. Для порівняння, навіть недорогий Samsung Galaxy A23 з процесором Snapdragon 680 набирає в цьому тесті 1100 балів. 

 

Дисплей і мультимедіа

 

Redmi 13 отримав великий 6.79-дюймовий IPS LCD дисплей з роздільною здатністю Full HD+ (1080 x 2460). Щільність пікселів складає 396 ppi - досить непоганий показник як для бюджетного сегменту. Екран займає 85.1% площі фронтальної панелі, що навіть більше, аніж у Pixel 8a за 500$ з минулого огляду. Проте, сьогодні не про смартфон від Google.

 

 

Матриця підтримує частоту оновлення 90 Гц, що мала би забезпечувати плавність анімацій та прокрутки, проте потужність процесору не дозволяє в повній мірі насолодитися плавністю.

 

 

Максимальна яскравість екрану складає 550 ніт. Цього достатньо для комфортного використання смартфона в приміщенні та на вулиці при розсіяному світлі. Але в сонячний день зчитуваність інформації з дисплею може дещо погіршуватися. Кольори на екрані Redmi 13 яскраві та насичені, з широким охопленням кольорового простору. Кути огляду максимальні, як і личить IPS-матриці. Контрастність складає 1300:1 - хороший результат для РК-дисплею. Загалом, екран Redmi 13 один з найкращих у своєму ціновому діапазоні.

 

 

Смартфон підтримує відтворення відео в роздільній здатності до 4К, не дивлючись на FullHD дисплей. Шкода тільки, що для цього доведеться використовувати навушники, адже стереодинаміків у Redmi 13 немає - смартфон оснащений одним мультимедійним динаміком на нижньому торці. Втім, він досить гучний (до 110 дБ) та забезпечує непогану деталізацію звуку. Басів, звичайно, обмаль, але для перегляду відео та прослуховування музики якості достатньо.

 

 

Redmi 13 підтримує Dolby Atmos, але тільки для навушників. Ах та, роз'єм 3.5 мм для дротових навушників на місці, що однозачно для когось стане плюсом.

 

 

 

Камери

 

Основна камера Redmi 13 отримала головний модуль на 108 Мп - це рекорд для бюджетного сегменту. Сенсор Samsung HM6 має розмір 1/1.67" та піксель 0.64 мкм. Світлосила об'єктива складає f/1.8, а кут огляду - 83 градуси. Також є фазовий автофокус та можливість запису відео в роздільній здатності 1080p@30fps. Другий модуль камери - це скромний 2 Мп сенсор для макрозйомки. Він має апертуру f/2.4 та фіксований фокус. Чесно кажучи, користі від цього модуля небагато. Він швидше потрібен для галочки, адже зараз прийнято робити мінімум потрійні камери.

 

Але й про погіршення компанія не забула - в Redmi 13 немає ультраширокого модуля. Бо навіть у попередника Redmi 12 був надширококутник, хоч і усього на 8 мп. Як то кажуть, привіт Redmi Note 7. Фронтальна камера Redmi 13 має роздільну здатність 13 Мп та діафрагму f/2.5. Цього цілком достатньо для відеодзвінків. Фронталка підтримує режим портретної зйомки, але без апаратного розмиття. Також є "покращувач зовнішності", який просто вбиває деталі на обличчі та робить картинку дуже змазану.

 

 

Якість фото з основної камери Redmi 13 приємно вдень дивує. При гарному освітленні 108 Мп сенсор видає дуже деталізовані знімки з широким динамічним діапазоном та природною кольоропередачею. Все таки, розмір вирішує, і головна фішка працює.

 

А ось при зйомці в приміщенні або в похмуру погоду якість вилізають проблеми, що повʼязані з дешевою оптикою та відсутністю OIS. Шумів стає більше, деталізація знижується, а відсоток бракованих знімків підіймається. Проте, вони все одно краще аніж у "однокласників" з цього цінового сегмента. Але, можливо, я просто розбалований флагманами. Нічний режим допомагає витягнути більше деталей із тіней та освітлити кадр, хоча і не без шумів.

 

 

Портретний режим є. Не буду песимістичним, але любить плутатися з контурами об'єкта. Та й ефект боке виглядає не надто природно. Як то кажуть, і нашо вам ця 2 мп затичка? А, точно, це для макро. Вибачайте, перевіряти 2 мп камеру бажання нема.

 

Фронтальна камера Redmi 13, ну, відповідно для свого сегмента. При гарному освітленні вони виходять досить деталізованими. Але більшість фото, що робили були браковані! Пересвіти, його історія! При фото в приміщенні з'являються шуми, а динамічний діапазон вужчий. Навіть показувати бажання нема.

 

 

Відео на основну камеру записується в роздільній здатності Full HD при 30 fps. Якість непогана, якщо стояти на місці - бо стабілізації нема, тому при ходьбі відео помітно трясеться. Також не вистачає деталей в тінях та освітлених ділянках. Фронтальна камера знімає відео аналогічної якості. 

 

 

Програмне забезпечення

 

Redmi 13 працює на базі Android 14 з новою фірмовою оболонкою HyperOS - це наступник легендарної MIUI. Головна фішка HyperOS, котра важлива бюджетникам - оболонка стала легшою. Розробники попрацювали над оптимізацією коду та видаленням непотрібних елементів. В результаті, HyperOS займає всього 9 ГБ постійної пам'яті, тоді як MIUI 14 "з'їдала" до 15 ГБ. Нагадаю, що в пристрої повільна EMMC 5.1 памʼять, тож це зіграло позитивно на швидкості запуску застосунків.

 

 

Але не думайте, що зменшення об'єму системи призвело до урізання функціоналу. Всі ключові фішки MIUI нікуди не зникли. В HyperOS ви знайдете улюблені інструменти по типу Бічної панель (Sidebar) для швидкого доступу до потрібних застосунків, або ж плаваючі вікна (Floating Windows) для багатозадачності, другий простір (Second Space) для розділення особистих та робочих даних, Ігровий турборежим (Game Turbo) для покращення продуктивності в іграх та Клонування додатків (Dual Apps) для використання двох акаунтів одночасно.

 

 

На цьому пристрої оболонка працює не надшвидко, однак, знову згадайте який у нас тут тип памʼяті і все стане логічним.

 

 

Автономність

Ємність акумулятора Redmi 13 складає 5030 мАг, що є хорошим показником для недорогого смартфона. Враховуючи слабкий процесор та не найяскравіший дисплей, цього має вистачити на 1-2 дні активного використання.

 

 

Ентузіасти в інтернеті провели тест автономності Redmi 13, і він показав такі результати:

 

  • Веб-серфінг по Wi-Fi: 14 годин
  • Перегляд відео: 17 годин
  • 3D-ігри: 7 годин
  • Розмови по телефону: 35 годин

 

Загалом, смартфон витримує робочий день при різноманітних сценаріях використання. І навіть при дуже активній експлуатації він "доживе" до вечора без підзарядки. А якщо ви не фанат мобільних ігор, то Redmi 13 може протриматися і півтора дні.

 

 

Повна зарядка акумулятора займає близько 1 години 20 хвилин. Для цього використовується фірмовий блок живлення потужністю 33 Вт, який йде в комплекті. Підтримки більш швидкої зарядки немає. Але, по-перше, це ліміт швидкості, що підтримує Hellio G91 Ultra. А по-друге, це стандарт цього цінового сегменту.

 

 

Також я помітив, що при зарядці смартфон майже не нагрівається - хіба що ви будете його під час цього активно використовувати. Бездротової зардяки в цьому пристрої також нема - проте... Хто її в цьому ціновому сегменті очікував отримати?

 

Автономність - це однозначно сильна сторона Redmi 13. Тож година з гаком біля розетки - це не так вже й багато, враховуючи що живе довго. Скоріш за все, заряджати ви його будете вночі. Головне, що в комплекті є потрібний блок живлення.

 

 

Підсумки

 

 

Redmi 13 - типовий представник бюджетної лінійки Xiaomi. Це смартфон з великим екраном, непоганою батареєю та базовими камерами. Продуктивність апарату невисока, але для щоденних задач її цілком достатньо.

 

 

Серед переваг Redmi 13 - привабливий дизайн, непоганий дисплей, ємна батарея, основна камера на 108 Мп, котра вдень фотографує доволі добре. До мінусів можна віднести слабкий процесор, відсутність стерео динаміків, та зйомку в будь який інший момент, окрім денних умов. 

 

 

Конкурентів у Redmi 13 вистачає - це і Realme C55, і Samsung Galaxy A14, і POCO M5. Всі вони пропонують схожі характеристики за подібну ціну. Тому вибір залежить від особистих уподобань та довіри до бренду. Або ж завжди є опція взяти б/у смартфон минулих років, що теж буде достойним варіантом.

 

 

Але якщо вам потрібна максимальна продуктивність, найкращі камери чи преміальний дизайн, то краще подивитися на більш дорогі моделі, наприклад з лінійки Redmi Note. Там і процесори потужніші, і камери кращі, і дизайн цікавіший. Завжди є варіант розглянути минулорічні смартфони, або ж, наприклад, Redmi Note 13 4G, він коштує приблизно стільки ж. 

Автор: Andrii S. Дата публікації: 25.06.2024
Коментарі
Всього коментарів: 0
Тут може бути написаний ваш коментар
 

Останні ролики на YouTube