Практичне застосування NFC та майбутнє технології

19.10.2020 30856 2

Технологія NFC: для чого потрібна і чому її можуть навчити

NFC – це технологія, яка знайшла своє застосування у великій кількості сучасних смартфонів. Near Field Communication є технологією для бездротового обміну даними між двома електронними пристроями, які знаходяться в безпосередній близькості один від одного.

Завдяки ній користувачі можуть працювати з платіжними системами, які не потребують прямого контакту кредитної картки та пристрою, що зчитує. Дуже зручно і є чимало тих, хто оцінив комфорт роботи з цією технологією, а виробники все активніше впроваджують відповідні модулі, не обмежуючись лише топовими смартфонами.

На що ще здатний NFC

Але не тільки можливістю онлайн-платежів за товари та послуги цікавий NFC. Нещодавно Apple анонсувала функцію Apple Car Reys, яка дозволяє створювати віртуальні ключі для автомобілів, записувати їх на згадку, а потім за допомогою них можна відмикати замки або запускати двигун, просто приклавши апарат до контактної зони. Такий спосіб відмикання виглядає безпечним та надійним. Мінімізується ризик втрати, а використання біометричної ідентифікації особи власника дозволяє звести нанівець можливість несанкціонованого доступу до пристрою та, відповідно, всередину автомобіля сторонніх осіб.

Але це не все, що вміє NFC. Щоправда, див ця технологія не вершить. Це простий обмін даними на низькій швидкості. Вона погано підходить для передачі великих файлів і для її роботи потрібна невелика відстань між сумісними пристроями.

Де застосовується NFC:

  • найбільш популярний спосіб використання технології – безконтактна оплата одним дотиком із застосуванням платіжних систем, наприклад, таких як Google Pay, Apple Pay та Samsung Pay;
  • теги та мітки NFC, які дозволяють смартфону зчитувати та виводити на екран певну інформацію. Наприклад, можна вважати відомості з мітки в супермаркеті, отримавши інформацію про склад продукту, його історію, походження та ціну;
  • цілий ряд колонок та Bluetooth-навушників мають чіп NFC. Це дозволяє керувати ними за допомогою смартфона;
  • деякі побутові прилади мають підтримку NFC. Наприклад, цю технологію можна знайти у пральних та сушильних машинах LG. Це дозволяє швидко активувати заданий цикл роботи;
  • мають підтримку NFC і ряд ігрових додатків. Наприклад, вона є New Nintendo 3DS та у платформі Amiibo від Nintendo для виклику ряду функцій;
  • все частіше підтримку NFC можна зустріти в спортзалах, щоб користувач міг легко та швидко отримати інформацію про тренування та тренажерів;
  • на ринку почали з'являтися безбатарейні температурні датчики-пластирі з NFC і вушні термометри для миттєвого вимірювання температури тіла.

Перспективи розповсюдження NFC

Сама технологія цікава і ціла низка компаній мають намір і надалі розвивати її, знаходити дедалі ширше застосування ближнього безконтактного зв'язку. Періодично ми чуємо про те, що хтось має намір зробити NFC-революцію. Так, вже є напрацювання з оцифрування документів та швидкість доступу до посвідчень особи.

Ще одне перспективне застосування NFC – бездротова зарядка. У травні цього року вже було оголошено про те, що інженери знайшли спосіб заряджати бездротові пристрої із застосуванням технології NFC. Щоправда, потужність дуже скромна - 1 Вт. І саме цей факт не дозволяє говорити, що вона у своєму нинішньому вигляді підійде для використання в смартфонах. Але заряджати смарт-годинник чи навушники — цілком.

У листопаді минулого року Huawei представила Wi-Fi-маршрутизатор А2 із підтримкою NFC. Застосування технології безконтактної передачі даних дозволяє швидко підключати мобільний телефон до мережі Wi-Fi: достатньо активувати NFC на смартфоні і доторкнутися ним до роутера. Пароль авторизації у разі не потрібен. Але широкого поширення подібні маршрутизатори зараз так і не набули.

А ще в перспективі очікується, що в майбутньому наші смартфони стануть справжніми електронними ключами, які відпиратимуть цифрові замки на основі NFC, допоможуть проходити турнікети та сплачувати за проїзд у громадському транспорті.

На даний момент лише питання часу, коли і в яких сферах знайде своє застосування технологія Near Field Communication. Як ви вважаєте, де варто впровадити і для чого цю технологію?

Підписуйтесь на Andro News у Telegram , « ВКонтакті » та YouTube -канал.

Автор: Ирина Кошелева Дата публікації: 19.10.2020
Коментарі
Всього коментарів: 2
 
Чирук Владислав
-1
Человек по-моему живет еще в начале 2000-х и предсказывает о возможностях NFC.Может ему глубже внедриться в эту тему?
Лично я с помощью NFC бесконтактной оплатой начал пользоваться(если память не изменяет)в начале 2010-х,тогда,когда только начали подписывать соглашения банки и платежные системы с Google и Android Pay.С тех времен я забыл когда у меня был пластик в кармане.А с недавних времен еще и фитнес браслет Mi band 4 NFC,который поддерживает не только бесконтактную оплату(как в магазине,так и в метро),но и ключи(пропуск) для прохода на работу.
Так что,прежде чем писать,узнайте лучше тему.А не на хватавшись "верхушек" писать что придет в голову.
Спасибо
21.10.2020 13:35
Відповісти
Соболев Максим
1
А еще в перспективе ожидается, что в будущем наши смартфоны станут настоящими электронными ключами, которые будут отпирать цифровые замки на основе NFC, помогут проходить турникеты и оплачивать проезд в общественном транспорте. Вы так пишите как будто сейчас нельзя оплачивать. Статья такое себе 5 предложений тема не раскрыта
21.10.2020 07:54
Відповісти

Останні ролики на YouTube