Найдивніша реклама смартфонів та маркетингові прорахунки

17.11.2020 5824 1

Приклади як облажалися виробники смартфонів з рекламою, піаром та тролінгом

Як відомо, рекламний двигун торгівлі. Вона може бути різною: красивою, стильною, забавною, веселою та просто інформаційною. А ще кажуть, що не буває поганої реклами. Навіть якщо компанія створює щось справді дивне і показує дичину в рекламі, на це звертають увагу, обговорюють і сам продукт не залишається непоміченим. А значить, мету зачепити досягнуто. Іноді дивуєшся креативності ідей рекламників, які бувають і неабияк промахуються.

Сьогодні ми покажемо вам кілька дивних та провальних реклам, які можна сміливо віднести до промахів піар-служби компаній. Розповімо і про ті випадки, коли облаштувалися смартфонобудівники, рекламуючи свої пристрої.

Похорон iPhone та Blackberry (2010)

Сьогодні, щоб проводити в останній шлях популярний продукт від відомого бренду — потрібно мати велике нахабство і не боятися кинути виклик. Але в 2010 році імпровізований похорон iPhone, який влаштувала компанія Microsoft «яблучному смартфону», здавалися кумедним і креативним підходом у боротьбі з конкурентом. Заодно ховати було вирішено та Blackberry.

Сам захід відбувся на території штаб-квартири Microsoft у Редмонті (Redmont). Його організатори заявили, що таким незвичайним способом вони хотіли відзначити завершення конкуренції на ринку мобільних операційних систем. А все тому що Microsoft свято вірила в те, що за своїми функціональними можливостями Windows Phone 7 найкраща операційна система на ринку, що не має аналогів.

Як розповідають очевидці, співробітники Microsoft вбралися в карнавальні костюми, а своїми автомобілями вони прикрасили плакатами і стікерами, які проголошували, що «Windows Phone 7 покінчить з конкуренцією».

Цей випадок наочно демонструє правдивість приказки: "Не скажи гоп, поки не перестрибнеш". Як виявилося, Windows Phone чекав приголомшливий провал, і офіційно операційна система «почила зі світом» на початку нинішнього року. А ось Apple з її iPhone та операційною системою iOS живе та живе. Урок засвоєний і Microsoft більше не влаштовує таких епатажні акції.

Дизайнери проти інженерів: антенагейт

Нерідко у компаніях, які займаються випуском споживчих товарів відносини між дизайнерами та інженерами далекі від ідеальних. Перші, люди творчі і керуються почуттям прекрасного, яке нерідко чуже суворим і прагматичним інженерам, які раціональні і на першому плані у них «залізо», а не «обгортка», в яке його загорнуть.

Коли талановитий Джон Айв взявся за розробку iPhone, його намагалися змусити зважати на закони фізики. Метал - далеко не найвдаліший матеріал, який варто розміщувати поряд з антеною. Але Айв вважав цей факт "примхою", яка може зруйнувати цілісність дизайну і наполіг на тому, щоб задня панель отримала алюмінієву облямівку. Дизайнерське рішення спрацювало і Айв пішов далі, створивши iPhone 4 зі сталевим оздобленням граней. А щоб забезпечити роботу антени, в обід зробили крихітний зазор.

Після того, як смартфон потрапив до рук покупців, по мережі відразу промайнула звістка, що якщо тримати смартфон певним чином, то можна закрити зазор долонею або пальцем і втратити сигнал зв'язку. І це за умови, що компанія рекламувала смартфон як надійний та стабільний засіб зв'язку. Несправність викликала шквал критики і сам інцидент отримав назву «Антеннагейт».

Коли про проблему і скандал дізнався Стів Джобс, то він заявив, що галас роздули Motorola і Lenovo, а все для того, щоб насолити йому. Тоді він запевняв, що ці компанії сплять і бачать, як знищити Apple. Хоча фанатам компанії така поведінка не сподобалася і багато хто почав звинувачувати її засновника в тому, що він зарозумілий і зарозумілий. Будь-яку критику він сприймає болісно та неадекватно. Більше того, одному з покупців в особистому листуванні він відповів досить грубо: "Просто не тримайте його неправильно".

У результаті скандал досяг такого апогею, що Стіву Джобсу довелося зібрати прес-конференцію і порозумітися з фанатами та журналістами. Він не став розшаркуватись у вибаченнях, але визнав наявність помилки. Джобс заявив, що вони не бездоганні та iPhone не бездоганні. Якщо хтось незадоволений продуктом, він може повернути його або отримати безкоштовно чохол-бампер.

І треба визнати, що цей скандал зійшов із рук для компанії. Число повернень склало всього 1,7% від кількості всіх проданих пристроїв, а багато хто визнав, що Стів Джобс геній, який визнанням того, що смартфон не бездоганний, змусив скептиків замовкнути.

Nokia Lumia 920 (2012 рік)

Nokia була серед тих компаній, хто першою почала пропонувати у своїх пристроях оптичну стабілізацію зображення. Зокрема, оптичний стаб був частиною камери Lumia 920 ще 2012 року. А щоб піднести у кращому світлі фішку, було створено рекламний ролик із демонстрацією можливостей. Тоді було вирішено показати плавне відео їзди велосипедистів.

Але потім виявилося, що компанія злукавила і використовувала цифрову дзеркальну камеру під час зйомки відео, яку встановили на підвіс, а не знімала відео на смартфон. А видало факт заміни відображення камери на кадрах, і це можна побачити на знімку.

Презентація Samsung Galaxy S4 (2013)

У вже звичній собі манері компанія влаштувала помпезну презентацію новинці, провівши її в театралізованій формі. І крім розуміння того, яким вийшов новий флагман компанії, глядачі винесли з тієї презентації досвід, як не можна влаштовувати презентації, влаштовуючи з неї театр.

Так, компанія показала сценки, взяла за основу різні сюжети, де один із центральних персонажів чоловік, який ненавидить свою свекруху. Показали і домогосподарку-алкоголічку, а також привабливу бразилійку, яка сплуталася з якимсь дивним хлопцем-туристом. Вибрані персонажі викликали почуття відторгнення та неприйняття, що викликало шквал критики на адресу компанії за недоречні асоціації та підбір сюжетів для презентації смартфона. З того часу Samsung проводить прес-заходи чинно і без самодіяльності.

Що не може Blackberry

В активі канадської компанії Blackberry чимало провалів щодо піар-кампаній. Але, мабуть, найбільший конфуз стався в 2013 році, коли вона почала рекламувати BlackBerry Z10 на Суперкубку 2013 року. Це був перший пристрій компанії із сенсорним дисплеєм. І як компанія спробувала виділити свою новинку? Вона зняла ролик, у якому продемонструвало те, що смартфону не під силу.

Так, головний герой сюжету може спалахнути, якщо проведе по сенсору. Варто йому ще раз клікнути по екрану, як його ноги перетворюються на слонячі, автоцистерна перетворюється на тисячу гумових качечок, а сам власник смартфона вибухає фонтаном фарби. Що компанія хотіла цим показати і як це допомогло вигідно підкреслити переваги продукту залишається загадкою.

Чи вплинула реклама на продаж BlackBerry Z10, сказати складно. Але смартфон виявився невиразним і не пропонував нічого принципово нового, що не мали інші конкуренти. У результаті він не зайшов, а згодом і сама Blackberry зійшла з дистанції у боротьбі за ринок смартфонів.

Вбий смартфон і отримай OnePlus One майже безкоштовно

Амбітна китайська компанія вийшла на ринок у 2014 році і їй потрібно було якось голосно заявити про себе. І на допомогу покликали епатаж та бажання здивувати. Компанія організувала акцію, запропонувавши користувачам придбати новий OnePlus One всього за $1. Але фішка в тому, що розплатою за таку халяву став знищений флагман іншого виробника.

Для того, щоб мати флагман від ноунейму (на той момент), переможці обов'язково повинні були розбити той смартфон, яким вони володіли. І при цьому саму компанію не хвилював той факт, що руйнування батареї смартфона могло спровокувати негативні наслідки не тільки для власника пристрою, а й навколишнього середовища.

Сьогодні тролимо - завтра повторюємо

Життя без 3,5 мм роз'єму для навушників - є, вирішили в Apple і, не звертаючи уваги на невдоволення користувачів, позбавили iPhone 7 міні-джека. Тоді концерн з Купертіно заявив, що такий крок зажадав певної сміливості, і вони знайшли в собі сили «ампутувати» 3,5 мм аудіороз'єм.

Тоді такі компанії як Samsung і Google вирішили своїм обов'язком потролити Apple за цей крок. Вколоти концерн з Купертіно тоді зважилася і OnePlus, підносячи 3,5 роз'єм у OnePlus 5 мало не манною небесною. І байдуже, що сама «п'ятірка» у виконанні OnePlus нагадувала iPhone 7 Plus.

І що ми з вами побачили далі? А те, що ті, хто стебався над Apple, згодом самі наслідували її приклад і порахували 3,5 мм роз'єм атрибутом архаїчним, ведучи своїх користувачів у бездротове майбутнє. І виправдання для такого кроку вони знайшлися. Але при цьому всі дружно забули, що ще вчора підсміювалися над Apple і у своїх рекламах піддавали 3,5 мм роз'єм як перевагу своїх пристроїв.

Поговори з Huawei Mate 9

У 2017 році Huawei випустила рекламу присвячену виходу флагмана Mate 9. І як би сам ролик був невинним. Сидить собі хлопець у кріслі і проходить співбесіду, а як співрозмовник для претендента виступає голосовий помічник Alexa. "Епічне" завершення ролика - Huawei Mate 9 і логотип Leica. Що хотіла компанія цим донести, залишається загадкою. Але при цьому їй вистачило нахабства як головний герой запросити актора, який знімався раніше в рекламі Apple.

Китайці хотіли показати, що їхні величезні бюджети на рекламу дозволяють їм наймати акторів, які знімалися у Apple в роликах? Було б непогано, якби вони при цьому ще й вигадали адекватний сюжет, а заразом ще й посил було б непогано запропонувати.

LG G Flex - мутація або на межі божевілля

Для реклами цього сюжету обрали двох хлопців, один із яких дарує іншому подарунок. До чого це спричинило? На екрані ми бачимо руку, що мутувала, як годують рот на долоні і спокійне ставлення до всього, що відбувається з боку людини, з чиєю рукою це все проробили. Знайти щось божевільне складно.

HTC One M9 або психоаналіз

Є в історії HTC реклама, дивлячись яку складно сказати, що вона має якесь смислове навантаження. У центрі сюжету людина, позбавлена смаку та емоцій. Загалом акцент робиться на психологічному розладі людини, коли жоден смартфон його не тішить. Задум виявився надто складним, але якщо ви зрозуміли суть сюжету, ми вас вітаємо.

Не обдуриш, не продаси

Huawei та Samsung - любителі видавати фото, створені на дзеркалку, за знімки на камеру смартфона. Причому компанії ловили за руку не раз. І рекордсменом тут стала Huawei. Вперше китайська компанія «облажалась» у 2016 році зі знімками на камеру смартфона Huawei P9. Другий інцидент стався у 2018 році, коли компанія виставила на загальний огляд знімок, який нібито було створено селфі-камерою Huawei Nova 3i. Як виявилося, без дзеркальної камери тут не обійшлося.

В черговий раз компанія «налагодила» з Huawei P30 Pro, демонструючи «чудесні» можливості зуму. Щоправда, самі знімки були взяті з фотостоків і потім компанія виправдовувалася, заявляючи, що вона рекламує саму функцію смартфона, не стверджуючи, що знімки створені саме мобільним телефоном.

Що спільного між м'ясом, ланцюговим псом та OnePlus 5T?

Зняти просто гарний рекламний ролик про смартфон - архаїзм і не для нас. Так вирішили в OnePlus, вирішивши створити «вірусний» ролик, який би обговорювали. Але не тому, що смартфон хороший або відео, а тому, що сама реклама повна дичина.

Сюжет будується навколо людини, чий костюм складається із шматків свіжого м'яса. На нього нацьковують голодного собаку, а сам герой при цьому знімає відео на Samsung Galaxy S8 та OnePlus 5T. Мета — показати, чиє відео вийде якіснішим і плавнішим. Говорити про переможця, гадаю, не варто. Але сам ролик виглядав огидно і градус шаленства тут зашкалював.

Безпека = ColorOS

Oppo поставила мету у вигідному світлі показати свою фірмову оболонку ColorOS. За сюжетом парочка проводить романтичну вечерю за келихом шампанського, і дамочка вирішила поговорити з хлопцем, повідавши йому, з ким або чим вона почувається безпечно. У результаті виявилося, що йдеться про інтерфейс ColorOS 6. Сюжет відверто нудний, банальний, якщо не сказати дурний. Доповнила неприємну картину жахлива озвучка. Компанію тоді неабияк розкритикували за несмак, було вирішено рекламу прибрати з офіційного сайту та YouTube-каналу компанії.

По смартфону LG та чохлу Dual Screen усім стурбованим

Відзначилася на ниві створення дивної реклами та компанія LG. Їй потрібно було зробити так, щоб користувач повірив, що другий "пристібається" дисплей LG V60 штука корисна і потрібна. І як можливий сценарій використання було запропоновано створювати фоточки, заглядаючи під спідничку дівчини. А робив це старий і стурбований дідуган, якому й була відведена роль показати, що другий екран – річ потрібна.

Підписуйтесь на Andro News у Telegram , « ВКонтакті » та YouTube -канал.

Автор: Ирина Кошелева Дата публікації: 17.11.2020
Коментарі
Всього коментарів: 1
 
Руслан PWNZ
0
Хороший материал!
20.11.2020 02:33
Відповісти

Останні ролики на YouTube