Огляд MIUI 13

13.01.2022 96866 44

Привіт друзі! 28 грудня компанія Xiaomi представила нову версію своєї фірмової прошивки – MIUI 13. Погодьтеся, що це чудовий новорічний подарунок, оскільки багато користувачів з нетерпінням чекали на свіжу оболонку. Очікувалося, що презентація Міюай 13 відбудеться ближче до весни, але виробник вирішив порадувати нас раніше. Які нові фішки отримала MIUI 13, для яких моделей та коли вона буде доступна – розповімо у сьогоднішній статті.

Що нового з'явилося у MIUI 13

Всі ми знаємо, що MIUI - не найстабільніша прошивка, тому розробники старанно працюють над цим моментом. Основний упор у тринадцятій оболонці робився на поліпшення продуктивності, плавності та конфіденційності. За словами Сяомі, тепер особисті дані користувача та сам пристрій будуть у більшій безпеці.

Плавність оболонки в середньому покращала на 30% у різних сценаріях роботи, і це відмінний показник. Було заявлено, що через три роки використання продуктивність оболонки знизиться лише на 5%. Ще багато уваги було приділено кастомізації прошивки: MIUI 13 стала більш мінімалістичною, приємною та зручною. Давайте розбиратися докладніше в кожному нововведенні.

Кастомізація зовнішнього вигляду

Почнемо із зовнішнього вигляду Міюай 13. І тут чітко видно, що компанія продовжує покращувати дизайн прошивки, роблячи його більш комфортним для сприйняття. Порівняно з MIUI 12 змінилася колірна палітра – тепер вона ніжна, гармонійна та непомітна. А іконки додатків та інші елементи навпаки стали більшими і яскравішими. В цілому, візуальні зміни MIUI 13 дуже тішать: користуватися смартфоном з такою оболонкою приємно та зручно.

Міюай 13 працює на Android 12, тому у прошивці з'явилися явні елементи Material You. Це нова мова дизайну, розроблена Google. Цей стиль не так сильно виділяється, як, наприклад, у Пікселях або інших смартфонах на «чистому» Андроїді, оскільки в Міюай власний дизайн.

Центр управління трохи переробили, але суттєвих відмінностей від попередньої версії немає. Це все та ж шторка з великими значками, виконана в стилі iOS. Багато хто оцінив Центр управління в MIUI 12 і 12.5: користуватися ним правда зручно, але хотілося б більше плавності. Сподіваємось, це буде у Міюай 13.

Новий фірмовий шрифт та шпалери

MIUI 13 з'явився новий шрифт під назвою MiSans. Він відповідає загальному стилю прошивки - мінімалістичний, простий і без засічок. Завдяки такому шрифту читати текст дуже зручно, але чи MiSans буде адаптований під кирилицю – велике питання. Швидше за все, він підходить тільки для ієрогліфів та латиниці, а нам доведеться задовольнятися звичним шрифтом Roboto.

Нові живі шпалери, на жаль, не завезли. Зате з'явилося багато крутих статичних шпалер. Наприклад, підбірка «Molten glass» пропонує нам освіжаючі зображення, що нагадують розплавлене скло або застиглі хвилі.

Увага привертає вибірка «Crystallization»: на картинках зображені начебто кристали або речовини під мікроскопом, а на кожному зображенні є невелика освітня інформація. Шпалери «Crystallization» можна назвати динамічними, оскільки є невелика анімація.

Ще з'явилися шпалери «Concerto» із зображенням елементів, що дуже нагадують фрукти. Картинки виконані в різних кольорах: на одному зображенні ніби ківі або яблука, на іншому – апельсини або персики. Фішка даних шпалер полягає в тому, що їхня кольорова гама трохи змінюється при включенні нічного режиму. Перед встановленням шпалер можна переглянути, як буде виглядати зображення, якщо активувати темну тему.

Нова анімація та віджети

Додалися й нові анімаційні ефекти, що цілком очікувано. Але довго зупинятись на них не будемо, бо там нічого особливого немає.

А ось віджети заслуговують на окрему увагу. Наразі це повноцінні інформаційні елементи, які можна розміщувати на робочому столі. Віджети відображають погоду, заряд батареї, календар, а також інформацію з програм, що підтримуються – галереї, нотаток, музики тощо. Віджет можна розмістити в будь-якому місці на робочому столі. Ясна річ, що Xiaomi скопіювали цю фішку у Apple, але це правда зручно і стане в нагоді більшості користувачів.

Якісний вібровідгук

На презентації було заявлено, що у тринадцятій Міюай значно покращили вібрацію. Технологія має назву Natural Touch 2.0. Тепер тактильні відчуття при взаємодії з телефоном мають бути більш приємними та чуйними. Зрозуміло, це ще залежить від вібромотора в конкретній моделі - що смартфон дорожче, тим краще у нього повинен бути вібровідгук. Natural Touch 2.0 не тільки робить вібрацію якіснішою, але й покращує розпізнавання дотиків до екрану смартфона.

Технологія Gesture Turbo 2.0

Завдяки технології Gesture Turbo 2.0 покращиться плавність роботи додатків. Також цей механізм спрацьовує і за інших взаємодій зі смартфоном – особливо це стосується жестів та інтерфейсу. Технологія має загалом впливати на швидкодію та плавність оболонки.

Підвищена конфіденційність

Наступний важливий момент, над яким працювала компанія – безпека пристрою та посилений захист особистих даних. Для цього в оболонці застосовується верифікація, що складається із трьох рівнів.

Замість звичайного розпізнавання обличчя, смартфон тепер може сканувати і статуру користувача, а додаткова верифікація можлива із застосуванням унікального індивідуального номера (ID). Також було заявлено про такі захисні технології, як захист передачі даних та перехоплення установки додатків, що використовуються з метою шахрайства.

Під час зйомки можна повністю затемнити заднє тло, щоб було видно тільки силует людини. За це відповідає інтелектуальне розпізнавання особи. Така зйомка стане в нагоді, якщо користувач не хоче повідомляти про своє місцезнаходження. Особливо дана технологія є актуальною, коли відбувається сканування людини для розблокування смартфона (Face ID). На важливих фотографіях можна залишати водяний знак. Це правда корисні та потрібні фішки, які вбережуть телефон та особисті матеріали від недоброзичливців.

Розширення оперативної пам'яті

Збільшення ОЗУ за рахунок ПЗУ було реалізовано ще в MIUI 12.5, але тоді багато користувачів повідомляли, що функція не працює, хоча на внутрішньому накопичувачі залишалося ще багато вільного місця. У MIUI 13 цей баг виправили і тепер використовувати віртуальну оперативну пам'ять цілком реально на всіх середньорівних і флагманських моделях Xiaomi.

Функція MIUI+ для планшетів

Xiaomi продовжує покращувати взаємодію своїх смартфонів з іншими пристроями. Тому нещодавно була розроблена функція MIUI+, завдяки якій можна легко та швидко обмінюватися інформацією між телефоном Сяомі та будь-яким комп'ютером на Windows. З приходом MIUI 13 ця опція стала доступною і для планшетів. Користувач зможе без проблем транслювати екран смартфона на планшет, копіювати/вставляти текст, переносити фото та відео, відкривати програми.

Технологія Focus Computing 2.0

Ця технологія знову ж таки орієнтована на плавність роботи додатків. Так, помітно, що компанія серйозно зайнялася вирішенням цього наболілого питання. Механізм Focus Computing 2.0 запозичує додаткові обчислювальні ресурси для коректного функціонування додатків, що використовуються регулярно. Повинна знизитись частота вильотів, зависань та підгальмовувань основних програм.

Покращена енергоефективність

Погодьтеся, що у плані автономності у телефонів Xiaomi все досить добре. Моделі з акумулятором ємністю 4000-5000 мАг спокійно відпрацьовують день при активному використанні. Але завжди є покращення, яких слід прагнути, і на презентації було сміливо заявлено, що MIUI 13 стала ще більш енергоефективною.

Істотно пропрацювали режими енергозбереження: тепер вони правда виконують свої заявлені функції та дотримуються виставленого балансу продуктивності та економії заряду. Також можна дізнатися про стан акумулятора: Excellent (відмінно), Good (добре), Normal (нормально) і Poor (погано). Але є й погіршення: у графі «Температура» не будуть показуватись градуси, а лише усереднені показники, такі як дуже гаряче, гаряче, тепло, нормально, холодно.

Вас може зацікавити: Рейтинг часу автономної роботи смартфонів - фірмовий тест автономності .

Адаптована прошивка для планшетів та інших пристроїв

Для планшетів Xiaomi (зокрема, для Xiaomi Pad 5 та Xiaomi Pad 5 Pro) MIUI 13 також буде доступна. Виробник заявив про повну адаптацію оболонки під планшети. Насамперед йдеться про адаптований інтерфейс та правильне відображення додатків. Ще в MIUI Pad 13 з'являться гарячі клавіші для зручної роботи з клавіатурою.

Інші пристрої компанії: телевізори, смарт-годинник, «розумний» годинник, також отримають Міюай 13. Зрозуміло, в адаптованому варіанті.

Функції Mi Magic Center та MIUI Family

Оскільки екосистема Mi дуже велика, компанія створює додаткові інструменти для комфортної взаємодії між своїми пристроями. Нова опція Mi Magic Center дозволяє швидко передавати файли з одного пристрою Xiaomi на інший, наприклад, телефону на TV або ноутбук. А завдяки MIUI Family ви зможете додавати практично всі продукти Сяомі в одне місце, синхронізувати їх та одночасно керувати.

Зверніть увагу! Не всі ці функції з'являться у глобальній версії MIUI 13. Деякі фішки доступні лише в китайській версії.

Коли вийде MIUI 13 та для яких моделей буде доступна

Стабільна китайська версія MIUI 13 вже доступна для Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12X, Mi 11 Pro, Mi 11 Ultra, Mi Mix 4, Redmi K40 Pro та Redmi K40 Pro+. Але нас більше цікавить глобальний реліз і там ще немає точних термінів. Просто відомо, деякі моделі отримають MIUI 13 Global протягом першого кварталу 2022 року. Йдеться про такі смартфони:

  • Mi 11, Mi 11 Ultra, Mi 11i, Mi 11X, Mi 11X Pro;
  • Xiaomi 11 Lite 5G NE, Xiaomi 11 Lite NE, Mi 11 Lite 5G, Mi 11 Lite;
  • Xiaomi 11T, Xiaomi 11T Pro;
  • Redmi Note 10, Redmi Note 10 Pro, Redmi Note 10 Pro, Redmi Note 10 JE;
  • Redmi 10, Redmi 10 Prime;
  • Redmi Note 8 (2021);
  • Xiaomi Pad 5

Також є інформація про вихід адаптованої версії нової прошивки для інших пристроїв Xiaomi. У грудні 2021 року оболонка MIUI Watch вийшла для смарт-годин Xiaomi Watch Color 2. У січні 2022 року MIUI Home стане доступна для «розумних» колонок Redmi XiaoAI Touch-Screen Speaker 8, Redmi XiaoAI Touch-Screen Speaker 8 Pro та Xia -Screen Speaker. Трохи пізніше, а саме у квітні 2022 року, очікується MIUI Fold для доладного смартфона Xiaomi Mix Fold. У цьому ж місяці буде MIUI TV для телевізорів Mi TV E55/65/75, Redmi TV X55/65/75 та Redmi Max 86"/98". Знову ж таки, йдеться про китайський ринок.

Інформація є актуальною на січень 2022 року! Після закінчення часу деякі дані можуть змінюватися, а до списку будуть додаватися нові моделі та точніші дати виходу прошивки. Щоб бути в курсі всіх оновлень, слідкуйте за нашими новинами.

Висновки

MIUI 13 точно не розчарувала та виправдала практично всі очікування користувачів. Тішить, що розробники зберегли баланс між новими функціями та поліпшеннями таких важливих показників, як продуктивність, стабільність та плавність роботи та енергоефективність. Може здатися, що нових фішок та інструментів досить мало, зате покращено конфіденційність та інші перераховані параметри. Пишіть у коментарі, чи вам сподобалася MIUI 13 і чи хочете ви на неї оновитися.

Автор: Алина Никитина Дата публікації: 13.01.2022
Коментарі
Всього коментарів: 44
 
Дорофей
0
Ищете решение чтобы ваш сайт ворвался в ТОП-10 Яндекса? Гарантированно быстрее чем у сео-студий? Мы знаем, как это сделать :). Благодаря нашему опыту с 2019 года и более 400 успешных кейсов на канале t.me/top1boost положительный результат обеспечен! Работаем по договору, чтобы дать вам уверенность в надежности и безопасности нашего сотрудничества. И, самое главное, платите только за видимые результаты. — никто никому ничего не должен. Интересует подробная информация? Напишите сообщение — Telegram: t.me/top1booster или WhatsApp: wa.clck.bar/79802050964 Запустите продвижение в Yandex с помощью нашей команды и ТОП10 станет вашим!Мы уверены в достижении результата, поэтому предлагаем тест. А вы ничего не теряете, проведя его. Пишите =)
28.01.2024 06:54
Відповісти
Залупа
0
Телефон сам начал установку и самже в то же момент сбросился до заводских настроек,день настраиваю заново.Удалять приложения теперь надо через их настройки и зажав по приложение его удалить нельзя.Миуай 13 максимальная залупа
30.03.2023 02:06
Відповісти
Дошик
1
манал эту порашу миуай 13 всё работало ок а теперь сука ютуб не грузит блять спасибо китайцы
15.02.2023 16:01
Відповісти
Игорь
-5
Дерьмо и параша эта миуи 13 обосранная,пришлось тнфон выбросить чëртовы ускоглазые
китаëзы
01.02.2023 22:42
Відповісти
Никита
1
Какой-то маленький перечень смартфонов. Miui официально вышла для большего количества
30.01.2023 01:17
Відповісти
Наталья
0
Обновила ,стал зависать редми 9...лучше бы не обновляла,стало только хуже
02.01.2023 01:00
Відповісти
vassili
0
Я пенсионер 87 лет, мой Poco x4 5g получил miui 13 телефон не могу настроить, сейчас сижу на google всё исчезло не могу восстановить. появилось сообщение о наличии fastboot рпокупать кнопочный , может продам проклятый poco пользоваться не могу. Исчезли номера телефонов и все настройки
05.12.2022 12:50
Відповісти
Настя
0
В мене вже є оновлення оновила
27.10.2022 14:50
Відповісти
Артем
2
Я так понимаю обновление ми 13 на редми 8 не будет?
17.09.2022 11:13
Відповісти
Тим
-1
Почему после обновления интерфейс остался как на предыдущей версии?
22.08.2022 02:28
Відповісти

Останні ролики на YouTube