Огляд прошивки MIUI 14

26.12.2022 70957 62

Привіт, друзі! У грудні компанія Xiaomi анонсувала кілька цікавих продуктів – нову флагманську лінійку Xiaomi 13 та свіжу фірмову оболонку MIUI 14. Огляд флагманів Xiaomi 13 та 13 Pro ми випустимо трохи пізніше, коли докладно познайомимося з девайсами та ретельно їх протестуємо. А зараз саме час для огляду прошивки MIUI 14.

 

Що змінилося в чотирнадцятій MIUI, які нові функції з'явилися і коли чекати на реліз оболонки – розкажемо прямо зараз.

Примітка: на початку вересняу нас виходила стаття на тему нових очікуваних функцій у MIUI 14. Ця інформація досі залишається актуальною. Рекомендуємо додатково ознайомитись із нашою ранньою статтею, щоб бути в курсі всіх нововведень. У цьому матеріалі ми не дублюватимемо нові функції, про які вже розповідали.

 

Також у попередній статті було опубліковано приблизний список смартфонів, які оновляться до MIUI 14. Цей перелік є актуальним. Але слід враховувати, що список телефонів, що оновлюються, поки неофіційний, і він може змінюватися. А тепер погнали знайомитись зі свіжими фішками, про які ще не розповідали!

Оптимізація системи

Як ми вже зазначали, не варто чекати глобальні зміни у MIUI 14. Розробники постаралися поліпшити наявні параметри. Перше, на що варто звернути увагу – це оптимізація системи . Сюди відноситься розвантаження оперативної та постійної пам'яті, підвищення енергоефективності та зниження навантаження на процесор. Давайте про все по порядку.

 

Зменшення розміру прошивки

Однією з головних проблем MIUI була її вага. Оболонка займала чимало місця у пам'яті смартфона. Користувачів це не влаштовувало, їм доводилося купувати версії на 256 ГБ. Також інтерфейс через велику вагу міг некоректно працювати, глючити і видавати збої. Особливо це було помітно на бюджетних моделях із слабким залізом.

У MIUI 14 розмір прошивки зменшили до 13,9 ГБ . Як для флагманів вага 13,9 ГБ – це більш ніж нормально. Але враховуйте, що це приблизна цифра, і вона може трохи відрізнятися в залежності від моделі. На презентації Сяомі наголосили на тому, що у конкурентів розміри оболонок становлять 15, 14,6 і 17,9 ГБ.

 

Ще один важливий момент – споживання ОЗП. Тепер MIUI споживатиме всього 3,3 ГБ оперативної пам'яті . Тішить, що розробники зупинили розростання розміру фірмової прошивки, оскільки кожна версія важила більше і більше. Це вже ставало справжньою проблемою.

 

Звільнення пам'яті

Наступне нововведення також стосується пам'яті. З'являться два нові інструменти. Перший – це «розумний» архіватор пам'яті . Він проаналізує, які програми не використовуються протягом 3 місяців (або використовуються дуже рідко), після чого програми видаляться.

Ярлик на робочому столі залишиться, щоб у разі потреби користувач міг знову завантажити програму з Google Play. За словами представника Xiaomi, завдяки архіватору вдасться звільнити близько 5 ГБ постійної пам'яті.

 

Другий корисний інструмент займається пошуком та об'єднанням однакових файлів . Наприклад, користувачі часто помилково завантажують одні й самі PDF-документи, через що вони займають значне місце у сховищі. Вручну шукати і видаляти дублікати довго і проблематично, а ось вбудований інструмент швидко впорається з цим в автоматичному режимі.

 

Можливість видалення системних програм

Помітно, що Xiaomi серйозно взялися до питання звільнення місця у внутрішньому сховищі. У MIUI 14 більшу частину системних програм можна видалити . Так-так, ми нарешті дочекалися цієї опції.

 

Кількість «недоторканних» програм максимально скоротилася: залишилися лише налаштування, браузер, дзвонилка, телефонна книга, повідомлення, камера та провідник. Всі інші програми піддаються повному видаленню.

Наприклад, якщо вам не сподобався системний інструмент «Годинник», ви можете з легкістю його видалити та завантажити будь-який аналог з Google Play. Зручно, правда? А головне, що видалення непотрібних системних додатків звільнить безліч місця.

 

Зниження енергоспоживання та безпека

Зараз усі виробники поголовно замислюються над тим, як зменшити енергоспоживання своїх гаджетів. Турбота про екологію виходить на новий рівень. Яскравий приклад – відсутність пластику в комплектах постачання нових смартфонів Xiaomi і не лише.

 

Тепер енергоспоживання додатків знижено на 22% , а навантаження на процесор зменшено на 16% . Чи помітимо ці нововведення при реальному використанні – велике питання, але така оптимізація все одно не може не радувати.

Також завдяки новій технології MIUI Photon Engine запуск та робота програм прискорені на 88%, а енергоспоживання зменшено на 16%. Сторонні розробники можуть отримати доступ до цієї системи для покращення роботи ігор та інших програм. Поліпшення вдалося зробити завдяки оптимізації вихідного коду ядра Linux.

Більше 30 сценаріїв роботи телефону (взаємодія з галереєю, повідомленнями, камерами, сканером, погодою тощо) здійснюються на самому пристрої, без надсилання запитів на сторонні сервери. Це дозволяє підвищити безпеку та конфіденційність особистих даних, а також розвантажує оперативну пам'ять та не створює додаткове навантаження на процесор.

Повідомлення від програм автоматично блокуватимуться, доки ви не дозволите їх відображення. Дуже зручна та корисна функція, яка захистить від набридливих оповіщень.

 

Поліпшення екосистеми Xiaomi

Приємні зміни торкнулися і підключення бездротових навушників. TWS-гарнітуру можна буде автоматично синхронізувати з телефоном, планшетом та телевізором та швидко перемикатися між ними. Звичайно, всі продукти, у тому числі й навушники, мають бути випущені компанією Xiaomi, адже ми говоримо про розширення екосистеми.

Поліпшився процес сполучення між фірмовими пристроями компанії: тепер гаджети виявляються на 50% швидше , швидкість передачі даних підвищена на 70% , а підключення більш стабільні на 12% .

Вхідні дзвінки з телефону можна переадресовувати на планшет, а набір тексту на телевізорі здійснювати за допомогою смартфона. Розробники намагаються зробити так, щоб усі фірмові пристрої злагоджено працювали в парі та доповнювали один одного.

 

Читайте також: Огляд Redmi Note 12 Pro – ідеал за 245 доларів ?

Нові функції

З невеликими змінами та оптимізацією розібралися. Далі почнемо абсолютно нові опції, які з'явилися в MIUI 12.

 

Батьківський контроль

У новій MIUI виробник приділив багато уваги сімейним цінностям та інформаційній безпеці дітей. Одне з нововведень – власний батьківський контроль . Користувач зможе обмежити доступ дитини до певних програм, встановити час користування телефоном та створити безпечний простір у смартфоні, де буде лише дитячий контент.

 

Раніше функцію "Батьківський контроль" вже можна було включити на телефонах Xiaomi, але тоді використовувався інструмент від Google - Family Links. Тепер у MIUI з'явилася власна опція батьківського контролю, як, наприклад, у смартфонах Samsung.

 

Сімейний доступ

Продовжуємо тему сім'ї. Декілька користувачів можна буде об'єднати в одну сімейну групу і призначити кожному члену сім'ї певні ролі з конкретними функціями. До одного сімейного об'єднання можна додати не більше 8 облікових записів.

Користувачі, які перебувають у сімейних групах, зможуть створювати спільні фотоальбоми та додавати туди власні знімки. Наприклад, батько, мати та дочка публікуватимуть зроблені знімки в один спільний альбом. Фото з сімейного альбому можна буде транслювати на телевізор як заставку.

Ще члени сім'ї зможуть обмінюватися один з одним даними про здоров'я, такими як частота серцевих скорочень, рівень сатурації крові, кількість зроблених кроків, якість та тривалість сну. Особливо це актуально для людей похилого віку: наприклад, дідусь поділиться інформацією про своє здоров'я з онуком.

 

Розпізнавання тексту на фото

На смартфонах Xiaomi нарешті з'явиться опція розпізнавання тексту на зображеннях . Раніше для цього потрібно було використовувати спеціальну програму «Об'єктив» від Google. За замовчуванням функція вже давно є на Айфонах. Тішить, що і користувачам Xiaomi стане доступна ця опція.

Розпізнавання тексту стане в нагоді, якщо вам потрібно буде скопіювати текст або перекласти його. Поки що інструмент працює тільки з 8 мовами, і англійська в цьому переліку точно буде. Уточнимо, що зараз йдеться про китайську прошивку, і, якщо вам захочеться протестувати її раніше виходу глобалки, доведеться включати англійський інтерфейс через відсутність російської та української мови.

Кастомізація дизайну інтерфейсу

Із системними нововведеннями розібралися, тепер рухаємось у бік дизайну. Зовнішній вигляд прошивки не сильно змінився, порівняно з MIUI 14. Розробники просто додали кілька нових елементів.

 

«Розумні» папки

Система проаналізує, якими програмами ви користуєтеся найчастіше , і ці програми стоятимуть першими в папці. Програми, що заслуговують найменше уваги від користувача, опустяться, відповідно, у самий низ папки. Фішка непогана, але не всі користувачі створюють на робочому столі папки з програмами.

 

Віртуальний вихованець

На головному екрані з'явиться віртуальний вихованець (на зразок тамагочі). Це буде або звірятко, або рослина. На презентації нам продемонстрували симпатичного котика. Вихованець, ясна річ, виявиться інтерактивним і зможе реагувати на дотики. Функція швидше за все енерговитратна і її можна буде відключити за бажанням. Але діти точно оцінять таку фішку.

 

Зміна ярликів та віджетів

Невеликі зміни зазнали й іконок на робочому столі. Їхній розмір досить сильно збільшився. Форму деяких ярликів можна змінювати: робити її круглою, прямокутною, овальною або квадратною. Наприклад на презентації продемонстрували зміну форми віджету нотаток.

Окрему увагу варто приділити саме віджетам: більшість із них тепер мають капсульну форму. Виглядає красиво та стильно.

Загалом дизайн нової MIUI все більше нагадує iOS. Взяти хоча б розмір ікон. Це непогано, адже такий плагіат, по суті, робить інтерфейс зручнішим для користувачів.

 

Нові шпалери

Додалися, зрозуміло, нові шпалери. Є як «живі», і статистичні. Усі вони виконані у мінімалістичному стилі з градієнтами та елементами геометричних фігур. Переглянути запропоновані шпалери можна буде у системному додатку «Теми».

 

Вас може зацікавити: Redmi Note 12 Pro Plus – бюджетник з флагманськими характеристиками ?

Які смартфони оновляться до MIUI 14

Поки що немає повного офіційного списку, в якому були б вказані всі моделі, які отримають MIUI 14. Є тільки приблизний перелік, ознайомитися з яким ви можете у попередньому матеріалі (посилання на нього є вгорі поточної статті).

 

З MIUI 14 на борту поки поставлятимуть лише два смартфони – нові флагмани Xiaomi 13 і Xiaomi 13 Pro. Також на презентації заявили, що до чотирнадцятої оболонки оновляться такі моделі:

 

  • Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Pro Dimensity Edition, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra;
  • Redmi K50; Redmi K50 Pro; Redmi K50 Extreme Edition; Redmi K50 Gaming Edition;
  • Xiaomi Mix Fold 2

Дані моделі отримають оновлення серед перших.

Коли чекати на реліз MIUI 14

Тепер відповімо на головне питання – коли телефони оновлюватимуться до свіжої прошивки. Важливе уточнення: поки що відбувся анонс тільки китайської прошивки . Смартфони з вищезгаданого списку отримуватимуть оновлення вже в січні 2023 року, але це стосується лише китайського ринку.

 

Міжнародну версію MIUI 14 ще не випустили. Із глобалкою завжди затримки. Презентація глобальної версії відбудеться, швидше за все, наприкінці зими – на початку весни. У глобалці можуть бути деякі зміни, порівняно з China Version. Виробники часто урізають функціонал міжнародної прошивки.

 

Тож поки що нам доведеться чекати. Звичайно, можна встановити китайську прошивку практично на будь-який глобальний девайс Xiaomi, але це складна та тривала процедура.

 

Пишіть у коментарі свою думку про MIUI 14. Чи сподобалася вам свіжа версія MIUI? Які нові функції найбільше зацікавили?

Автор: Алина Никитина Дата публікації: 26.12.2022
Коментарі
Всього коментарів: 62
 
Сергей
0
Что-то я не увидел всего перечисленного,а вот живые обои пропали из приложения Poco C65
08.01.2024 16:52
Відповісти
Stylish
0
Redmi 10 Pro
Слыхал, что на 14-м урежут возможность устанавливать приложения с внешних источников. Это правда или нет?
Прошивку у нас уже можно установить, но не делаю этого, так как боюсь лишится того что мне надо.
Это ведь ложь? Верно?
28.11.2023 18:17
Відповісти
Даня
0
Когда будет обновление на poco m5?Почему то всем пришло,а мне ещё нет,как бы уже скоро конец 2023
11.08.2023 17:09
Відповісти
Светлана
2
Вчера обновился на Xiaomi redmi not 12 pro, оттенок телефона из синего стал жёлтый,это очень раздражает!!! Можно это как то изменить? Уже все настройки обшарила и ничего не помогает(((
04.07.2023 09:24
Відповісти
Aleksei
1
А когда будет на редми 11 ноте?
20.06.2023 11:51
Відповісти
САФОН
2
Уже вышло на Редми 9т
24.05.2023 08:57
Відповісти
Максим
-1
Когда выйдет на редми нот 11s miu14
23.05.2023 13:01
Відповісти
Ольга
0
Уже есть.
12.06.2023 20:17
Відповісти
Уляна
2
чекаю на redmi note 11, а ніяк нема
17.05.2023 22:47
Відповісти
Георгий
0
Не вздумайте обновляться! На редми ноут 11 4Г глобалка такие глюки: стала быстрее садиться батарея, глючит сканер отпечатка, часто не включается экран при двойном тапе или черный экран при выходе из спящего режима, подлагивает ютуб при прокрутке, вся система чуть более тугая и задумчивая... Как таковых киллер фич по сравнению с андроид 12 и МУИ 13 не заметил. А жор батареи очень явный. Вайп не помогает.
08.08.2023 17:35
Відповісти
Георгий
0
А, забыл еще один странный глюк: самопроизвольные перезагрузки!
08.08.2023 17:37
Відповісти
Оксана
1
Несколько дней назад обновила, лучше бы этого не делала. После обновления сам по себе перезагружается, а один раз перезагружался 1,5 часа, думала, что всё...
Сегодня сам по себе экран то включается, то выключается, делает экстренные звонки и после этого включился fastboot. Это ужас, такого ещё не было.
Исправляйте немедленно
Телефон Xiaomi Redmi Note 10 Pro
15.05.2023 13:53
Відповісти
Stylish
0
Вот! Вот не зря я боялся обновляться. Такой же телефон у меня
28.11.2023 18:15
Відповісти
Blago
1
Сьогодні на Poco m5 пришло
09.05.2023 09:14
Відповісти

Останні ролики на YouTube