Огляд Asus ROG Phone 8 та Asus ROG Phone 8 Pro – ігрові смартфони (не)для всіх

12.01.2024 4351 1

Привіт, друзі! Кілька днів тому компанія Asus презентувала свої нові ігрові пристрої Asus ROG Phone 8 і Phone 8 Pro. Як заявляє сам виробник, це не тільки круті ігрові смартфони, а й топовий апарат для фотографування та інших цілей. Характеристики тут вражаючі, і це помітно не лише за потужним залізом.

 

 

Ми підготували детальний огляд Asus ROG Phone 8 і Phone 8 Pro, в якому розповімо про всі сильні та слабкі сторони новинок, а також порівняємо їх один з одним. Якщо вас зацікавили ці красені, сідайте зручніше і продовжуйте читати матеріал.

 

Огляд Asus ROG Phone 8 та ASUS ROG Phone 8 Pro – ігрові смартфони (не)для всіх 

Технічні характеристики

Комплектація

Дизайн, габарити, матеріали корпусу

Екран

Продуктивність, пам'ять, ОС

Камери

Автономність

Ціна та висновки

 

 

Технічні характеристики

Параметр:

Asus ROG Phone 8:

Asus ROG Phone 8 Pro:

Матриця:

LTPO AMOLED

Діагональ екрану:

6.78″

Роздільна здатність екрана:

1080 x 2400 пікселів

Інші параметри дисплея:

Частота оновлення – 165 Гц, стандартна яскравість – 1600 ніт, пікова яскравість – 2500 ніт, розпізнавання одного мільярда кольорів, підтримка HDR10, щільність пікселів 388 ppi

Габарити:

163.8 x 76.8 x 8.9 мм з вагою 225 г

Матеріали корпусу:

Скляна задня кришка та алюмінієві грані

Кольори:

Phantom Black, Rebel Grey

Phantom Black

Захист:

IP68 (занурення на глибину до 1.5 метра протягом 30 хвилин)

Процесор:

4-нанометровий Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3

Кількість ядер:

Одне ядро Cortex-X4 із тактовою частотою 3.3 ГГц + п'ять ядер Cortex-A720 із частотою 3.2 ГГц + два ядра Cortex-A520 із частотою 2.3 ГГц

Графічний прискорювач:

Adreno 750

Операційна система:

Android 14

Варіанти пам'яті:

12/256 ГБ, 16/256 ГБ

16/512 ГБ, 1 ТБ/24 ГБ

Основна камера:

Основний модуль: роздільна здатність 50 Мп, сенсор 24 мм, діафрагма f/1.9, розмір матриці 1/1.56", розмір пікселя 1.0µ, PDAF (фазовий автофокус), gimbal OIS (оптична стабілізація);

Телефото модуль: роздільна здатність 32 Мп, діафрагма f/2.4, розмір матриці 1/3.2", розмір пікселя 0.7µm, PDAF (фазовий автофокус), gimbal OIS (оптична стабілізація), 3-кратний оптичний зум;

Надширококутний модуль: сенсор 23 мм, роздільна здатність 13 Мп, діафрагма f/2.2, кут огляду 120˚

Запис відео в максимальній якості 8K@24fps

Фронтальна камера:

Роздільна здатність 32 Мп, діафрагма f/2.5, сенсор 22 мм, розмір матриці 1/3.2", розмір пікселя 0.7µm

Комунікації:

Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, навігаційні служби GPS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC, GLONASS, NFC, ІЧ-порт

Акумулятор:

5500 мАг

Потужність заряджання:

Дротова 65 Вт, бездротова 15 Вт, реверсивна 10 Вт

Ціна:

Від 1099 євро

Від 1199 євро

 

Ось такими солідними характеристиками можуть похизуватися Asus ROG Phone 8 і Phone 8 Pro. З головних переваг хочеться відзначити частоту оновлення екрана 165 Гц, вологозахист IP68, потужний процесор Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 та потрійну камеру з телевіком.

 

Складається враження, що представлені новинки – це не просто суто геймерські смартфони, а універсальні флагмани. Вони можуть спокійно підійти до користувачів, які навіть не грають у ігри.

 

 

Звісно, трохи напружує ціна, оскільки вона дуже висока. Але й параметри шикарні. Давайте далі знайомитись з Asus ROG Phone 8 і Phone 8 Pro, щоб у нас точно склалася правильна думка щодо цих гарячих новинок.

 

P. S. взагалі не зрозуміло, навіщо виробник зробив дві моделі, оскільки вони схожі як дві краплі води. Єдина відмінність – це модифікації пам'яті, індикація на задній панелі корпусу та кольори.

 



 

Комплектація

Починаємо наш детальний огляд із комплекту поставки, і тут все зовсім не нудно. Ми звикли, що флагмани не вирізняються нічим цікавим у плані комплектації. Але Asus ROG Phone 8 (Pro) став винятком, оскільки це, перш за все, геймерський пристрій.

 

Слід зазначити, що є кілька версій комплектації новинки. Для початку розглянемо найцікавішу, яка називається AeroActive Cooler Edition. У цій модифікації Asus ROG Phone 8 Pro приходить у великому боксі, який може похвалитися незвичайним дизайном та розкладною конструкцією.

 

 

Усередині цього боксу нас зустрічає щедрий набір елементів. Найцікавіший із них – це охолоджуючий кулер AeroActive Cooler зі світловою індикацією, який кріпиться на задню частину телефону. Цей аксесуар повинен забезпечити додаткове охолодження Asus ROG Phone 8 Pro під час активної гри.

 

Ще в боксі ми бачимо пластиковий чохол з відкритою спинкою, ну і USB-C кабель, скріпку для відкриття SIM-лотка, блок живлення 65 Вт та чохол для кулера. Сам бокс можна використовувати як своєрідну підставку для смартфона.

 

 

Якщо ж вам не потрібні все це накручені геймерські штуки, і ви просто хочете придбати Asus ROG Phone 8 для повсякденного використання, вибирайте стандартну комплектацію. Тут уже все звично: прямокутна коробка стандартних розмірів, блок живлення, USB-кабель, прозорий пластиковий чохол, скріпка та документація.

 

Загалом, виробник добре попрацював над комплектаціями і тут є де розгулятися. Але давайте вже відкладемо комплект поставки убік і перейдемо до більш важливих параметрів.

 

 

 

Дизайн, габарити, матеріали корпусу

Зовнішній вигляд у Asus ROG Phone 8 і 8 Pro значно скромніший, якщо порівнювати з попередніми моделями цієї серії. Так, все ще зберігаються геймерські деталі, але помітних елементів поменшало. І з першого погляду можна навіть не збагнути, що це ігровий смартфон.

 

 

Чи тішить нас таке нововведення в дизайні? Однозначно так, оскільки це робить телефон універсальнішим. Не кожен користувач захоче купити собі девайс у яскравому ігровому стилі. А ось таке дизайнерське рішення, як у Asus Phone ROG 8 (Pro) припаде до душі і геймерам, і тим, хто особливо не засиджується в іграх.

 

За розмірами новинки стали меншими і тоншими в порівнянні з попередньою серією Asus ROG Phone 7. Тепер габарити складають 163.8 x 76.8 x 8.9 мм з вагою 225 грамів. Так, смартфони все ще великі та важкі, але вже більше схожі на стандартні тонкі флагмани.

 

 

Корпус у Asus ROG Phone 8 і 8 Pro виконаний зі скла, грані алюмінієві – це стандартні матеріали для преміум-телефонів. З двох боків апарати захищені загартованим склом Gorilla Glass: на передній панелі є покоління скла Gorilla Glass Victus 2.

 

Виробник подбав і про повноцінний вологозахист IP68. За ідеєю можна занурювати телефон на глибину до 1.5 метра протягом 30 хвилин, але ми б не рекомендували цього робити.

 

 

Незважаючи на те, що відмінностей між Asus ROG Phone 8 і 8 Pro практично немає, у чомусь телефони все-таки відрізняються. Стандартна версія Asus Phone ROG 8 отримала просто RGB індикацію на задній панелі.

 

Тоді як у моделі 8 Pro все набагато цікавіше. На корпусі знаходиться панель AniMe Vision з міні-світлодіодами, на якій відображається анімація, рівень заряду смартфона, повідомлення та інша важлива інформація. Якщо панель вимкнена, її практично неможливо помітити.

 

 

Asus ROG Phone 8 пропонується у двох кольорах – Phantom Black і Rebel Grey, а ROG Phone 8 Pro можна знайти тільки в кольорі Phantom Black. Рамки у смартфонів максимально тонкі. Оптичний сканер відбитків пальців розташований під дисплеєм. З роз'ємів є два порти USB Type-C, DisplayPort 1.4, OTG та аудіоджек.

 

 

Екран

Asus ROG Phone 8 та 8 Pro стали власниками LTPO AMOLED екранів роздільною здатністю 1080 x 2400 пікселів. Перш за все, варто відзначити частоту оновлення 165 Гц, яка буде дуже актуальна під час ігор. За виконання інших завдань частота може регулюватися з 1 до 120 Гц.

 

 

А ось роздільна здатність дисплея не вразила. На технологічному ринку вже представлено безліч моделей з екранами 1.5K та 2K, і на їх фоні Full HD+ виглядає якось бідно.

 

Показники яскравості Asus ROG Phone 8 і 8 Pro відмінні і більше наближені до реальних вимірів, а не маркетингу, як, наприклад, у останніх флагманів Xiaomi і OnePlus. Стандартна яскравість становить 1600 ніт, а пікова сягає 2500 ніт. Ясна річ, що насправді ми навряд чи отримаємо навіть такі цифри, але проблем із яскравістю дисплея на сонці точно не виникне.

 

 

За якістю екрани Asus ROG 8 і 8 Pro практично не поступаються іншим крутим флагманам, якщо не брати до уваги роздільну здатність. Кольоропередача приємна, кольори насичені, є підтримка HDR10. Але якщо проводити прямо ретельне порівняння, то дисплей у того ж Xiaomi 14 або OnePlus 12 буде крутіше.

 

 

 



 

 

Продуктивність, пам'ять, ОС

Asus ROG Phone 8 і 8 Pro – це, в першу чергу, ігрові мобільні пристрої, тому бренд максимально вклався в їхню продуктивність. Тут жодних компромісів, все серйозно та по-дорослому.

 

На борту новинок встановлений новий потужний чіп Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. На даний момент на технологічному ринку немає процесора, який був би потужнішим, ніж Snapdragon 8 Gen 3. Тому ігровий потенціал Asus ROG Phone 8 (Pro) величезний.

 

 

І далеко не останню роль у цьому відіграє по-справжньому крута та робоча система охолодження. Адже ми добре знаємо, як нагріваються і тротлять флагманські процесори. Новинку ця проблема також не оминула, але виробник і не міг повністю позбавитися нагрівання.

 

Ігрова потужність Asus ROG Phone 8 (Pro) дозволяє викрутити всі налаштування на ультра у найвибагливіших іграшках. Ми отримуємо приголомшливу продуктивність, яку оцінять навіть вимогливі геймери, але, відповідно, корпус починає грітися. Показники не критичні, але ви добре відчуватимете, що смартфон гарячий.

 

 

Система охолодження працює, інакше був би взагалі жах. Тепло рівномірно розподіляється по всьому корпусу і не буде такого, що ви торкнулися області процесора або батареї і обпалили руку.

 

А щоб покращити ситуацію, рекомендуємо використати спеціальний кулер. Може здатися, що це просто непотрібний аксесуар, але він насправді допомагає уникнути перегріву Asus ROG Phone 8 і 8 Pro.

 

Показники в синтетичних тестах довіри не вселяють, тому немає сенсу довго говорити про них. Скажемо лише, що в AnTuTu Asus ROG Phone 8 Pro набрав понад 2 мільйони балів. Звучить вражаюче, але нагрівання апарату трохи зменшує наше захоплення.

 

 

Чи сильно відрізняються Asus ROG Phone 8 та ROG Phone 8 Pro за продуктивністю від Xiaomi 14 Pro чи OnePlus 12, у яких встановлено таке ж залізо? Ні, при реальному використанні результат плюс-мінус однаковий. Хоча виробник і намагається охарактеризувати Asus ROG Phone 8 Pro як найпотужніший телефон у світі.

 

На повсякденному використанні надовго не зупинятимемося, оскільки і так ясно, що там все літає. Встановлено операційну систему Android 14 з інтерфейсом Asus: до швидкодії та стабільності роботи цього ПЗ у нас немає жодних претензій.

 

 

Asus ROG Phone 8 відрізняється від Pro-версії модифікаціями пам'яті. Базова модель пропонується з обсягами пам'яті 12/256 ГБ та 16/512 ГБ, а старшу можна придбати у 16/512 або 24 ГБ/1 ТБ. Стандарти пам'яті швидкісні + підтримується файлова система NTFS для зовнішнього сховища.

 

Невеликі підсумки щодо продуктивності Asus ROG Phone 8 і ROG Phone 8 Pro. Телефони чудово підходять для ігор та виправдовують своє звання геймерських флагманів. Ви можете досягти чудової продуктивності в найпотужніших іграшках, але нагрівання все одно буде, і це факт.

 

 

Камери

Незважаючи на те, що основний наголос у Asus ROG Phone 8 (Pro) зроблено на продуктивність, виробник також подумав про камери. Тут встановлений цілком гідний набір: головний сенсор Sony IMX890 на 50 Мп з покращеною оптичною стабілізацією, телефото 32 Мп з 3-кратним оптичним зумом та ультраширік на 13 Мп з кутом огляду 120˚.

 

 

Так, параметри гідні, але досвідчені користувачі вже, напевно, зрозуміли, що це не рівень топових флагманів. Наприклад, у Xiaomi 14 Pro є змінна діафрагма, а нещодавно представлений Oppo Find X 7 отримав телефото та ультраширік на 50 Мп.

 

 

Основний модуль у Asus ROG Phone 8 та 8 Pro – це Sony IMX890. Такий самий сенсор встановлений у OnePlus Ace 3, про який ми розповідали тут. А коштує цей апарат набагато дешевше і відноситься до середньобюджетного сегменту, хоч і фотографує чудово.

 

Тобто ми вже можемо зробити висновки, що Asus ROG Phone 8 і 8 Pro роблять дуже хороші фотографії, але вони все ж таки поступаються топовим камерофонам. І це абсолютно нормально, адже основні завдання цих моделей різні, як і цільова аудиторія.

 

 

Було б нерозумно порівнювати, наприклад, фотоможливості Oppo X6 Pro з Asus ROG Phone 8 Pro і лаяти останній смартфон за те, що він програє в цій битві. Адже насамперед Asus ROG Phone 8 Pro буде купуватися для ігор, і вже потім для фото- та відеозйомки.

 

А так, якщо дивитися у відриві від конкурентів, то новинки демонструють чудові результати. Фотографії виходять гарними на всі три модулі: як вдень, так і вночі.

 

 

Це флагманський рівень, але просто не найкрутіший. Ми прикріпили всі приклади зображень, щоб ви могли самостійно оцінити якість знімків, зроблених на Asus ROG Phone 8 і 8 Pro.

 

 

 Читайте також: Огляд HyperOS (MIUI 15) – це ще Android чи вже iOS?

 

Автономність

Наш огляд Asus ROG Phone 8 (Pro) добігає кінця, тому давайте закриємо питання з автономністю, поговоримо про ціни і підіб'ємо підсумки всього вищесказаного. З часом автономної роботи Asus ROG Phone 8 і 8 Pro ніяких проблем завдяки акумулятору ємністю 5500 мАг. Враховуючи, що це геймерський смартфон і він буде часто в активному використанні, така ємність батареї якраз підходить.

 

 

А ось з потужністю дротової та бездротової зарядки все непогано, але й не супер. У міжнародній версії (яка нас і цікавить) дротова зарядка йде на 65 Вт, а в індійській – взагалі на 30 Вт. Бездротова технологія також є, але потужністю всього 15 Вт.

 

Не бійтеся, що вам доведеться дуже довго заряджати Asus ROG Phone 8 (Pro). На повну зарядку має уходити не більше 40 хвилин. Це нормальний показник, але не на фоні сучасних флагманів, які пропонують і 100, і 150 Вт.

 

 

 

Ціна та висновки

А тепер, мабуть, найнеприємніше у сьогоднішньому огляді – це ціна Asus ROG Phone 8 і 8 Pro. За ROG Phone 8 у версії 12/256 ГБ просять 1099 євро. А за ROG Phone 8 Pro потрібно віддати вже 1199 євро за модифікацію 16/512 ГБ та 1499 євро за 24 ГБ/1 ТБ.

 

Погодьтеся, що цінник дуже високий, і далеко не кожен користувач погодиться заплатити за смартфон понад тисячу євро. Той, кому в принципі не потрібен геймерський телефон, навряд чи взагалі це робитиме. Адже є альтернативи у вигляді звичних флагманів на кшталт Xiaomi 14 і OnePlus 12, які не гірші за новинки від Asus.

 

 

Чи може ROG Phone 8 бути універсальною моделлю, а не лише ігровою? Так, завдяки не надто яскравому дизайну, чудовому екрану та камерам. Якщо вам дуже сподобався цей смартфон, але в ігри ви не граєте або робите це рідко, зверніть увагу саме на базову версію Asus ROG Phone 8. У ній є все, що може знадобитися для повсякденного використання і навіть більше.

 

А затятим геймерам ми рекомендуємо придбати вже Asus ROG Phone 8 Pro в оптимальній версії 16/512 ГБ, і не забути про охолоджуючий кулер. Повірте, він знадобиться вам у розпал гарячих ігор.

 

 

Взагалі смартфони вийшли чудовими, хоч і дуже дорогими. А що ви про них думаєте? Напишіть у коментарях свою думку. До зустрічі!

 



 

Плюси:

  • є кілька версій комплектації;
  • преміальні матеріали корпусу;
  • стриманий дизайн;
  • вологозахист IP68;
  • панель з міні-світлодіодами в ROG Phone 8 Pro та RGB-індикація в Phone 8;
  • аудіоджек і два порти USB-C;
  • LTPO AMOLED-екран із частотою оновлення 165 Гц;
  • гарна яскравість дисплея;
  • процесор Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 із відчутним, але не критичним нагріванням;
  • багато версій пам'яті та швидкісні стандарти;
  • Android 14 з геймерським інтерфейсом Asus;
  • телевік з 3-кратним оптичним зумом;
  • запис відео у 8K@24fps;
  • є бездротова зарядка;
  • відмінна автономність.

 

Мінуси:

  • велика вага;
  • висока ціна;
  • камери не дотягують до топового рівня;
  • середня потужність заряджання;
  • висока ціна.
Автор: Аліна Нікітіна Дата публікації: 12.01.2024
Коментарі
Всього коментарів: 1
 
Кирилл
2
Они кста довольно быстро дешевеют. Так что если подождать пару месяцев можно взять по цене 700$ и за такие бабки будет отличный смарт
16.01.2024 13:26
Відповісти

Останні ролики на YouTube