Qualcomm скасовує плату за ліцензування кодерів aptX і aptX HD на Android

20.03.2023 1142 0

Великий крок до остаточної відмови від роз'єму для навушників у смартфонах

Завдяки нещодавньому кроку компанії, кодери Qualcomm aptX і aptX HD, які забезпечують високоякісний звук Bluetooth, тепер можна безкоштовно використовувати на пристроях Android. До цього виробники пристроїв повинні були сплачувати ліцензійну плату за використання кодерів у своїх пристроях, причому комісія сягала 6000 доларів США за одноразовий платіж разом із оплатою за кожен пристрій.

 

 

Цей крок означає, що будь-який розробник, який створює прошивку на базі Android, тепер може додати підтримку Qualcomm aptX або aptX HD. Тепер кодери є частиною ліцензії Android Open Source Project (AOSP) Apache і вільні для використання. Хоча ця зміна може бути несуттєвою для звичайного користувача Android, вона потенційно може призвести до появи більшої кількості пристроїв, що підтримують бездротовий аудіоформат hi-fi.

 

 

В першу чергу це дасть змогу підтримувати hi-fi для бюджетних пристроїв та аудіоплеєрів з Android на борту. Можливо деякі виробники навіть випустять оновлення прошивки де додадуть підтримку цього кодеку. 

 

Qualcomm пояснила, що хоча кодери aptX і aptX HD тепер можна використовувати безкоштовно, компаніям все одно доведеться платити ліцензійні збори за використання інших аспектів aptX, таких як декодер на приймальному кінці з’єднання Bluetooth.

 

 

Тобто самі навушники чи колонки що підтримують цей кодек дешевше не стануть, Але популяризація формату за рахунок безкоштовного встановлення на джерела звуку може підштовхнути виробників аудіопристроїв купувати ліцензії. 

 

Читати також: Huawei FreeBuds 5: офіційний тизер розкриває новий краплевидний дизайн

 

Джерело: gizmochina

Автор: Олександр Коваленко Дата публікації: 20.03.2023
Коментарі
Всього коментарів: 0
Тут може бути написаний ваш коментар
 

Останні ролики на YouTube